15 jun 2015 11:57

15 jun 2015 11:57

"Örlen förr och nu"

VÄRLDSPREMIÄR.: Ransbergs skolas filmpremiär

Ransbergs skola har begått världspremiär med sin film ”Örlen förr och nu. Förväntningarna på filmen uppfylldes verkligen och de medverkande barnen och de ansvariga fick stående ovationer på biograf Vintergatan i Tibro

Det hela började med en idé om att ta reda på hur det var förr i tiden runt Örlen.

Eleverna har studerat många gamla dokument och frågat äldre släktingar hur det kunde vara förr i tiden.

I nutid

Rekvisita togs fram och inspelningen rullade i gång. Nedslagen i filmen har gjort i Ransbergs kyrka, Balteryd och Brännhults hembygdsgårdar samt Lövbråten.

Händelsen utspelar sig i nutid; mormor Gunilla sitter i sin gungstol och berättar för barnbarnet Lisa om händelser som har inträffat runt Örlen under flydda tider.

Som det var då

Allteftersom berättelsen fortskred gjordes nedslag på de olika ställena under den tidsperiod som gällde.

Man får möta Gustav Adolf i Lövbråten som arbetade på åkern och se soldattorpet som är bebott av mamma, pappa, sonen Karl samt två småsyskon. I skolan får man följa hur det gick till med den stränga fröken Judit och se fattigstugan där Nils bodde. De fick höra berättelsen om de två systrarna som bodde på en stor gård och som köpte en dräng på marknaden som de sedermera mördade för att de var kära i honom båda två.

Förväntningarna på filmen uppfylldes verkligen och de medverkande barnen och alla ansvariga fick stående ovationer. Cecilia Högberg och Anneli Svensson samt regissören Simon Borka Gustavsson är de som hållit i projektet.

Det hela började med en idé om att ta reda på hur det var förr i tiden runt Örlen.

Eleverna har studerat många gamla dokument och frågat äldre släktingar hur det kunde vara förr i tiden.

I nutid

Rekvisita togs fram och inspelningen rullade i gång. Nedslagen i filmen har gjort i Ransbergs kyrka, Balteryd och Brännhults hembygdsgårdar samt Lövbråten.

Händelsen utspelar sig i nutid; mormor Gunilla sitter i sin gungstol och berättar för barnbarnet Lisa om händelser som har inträffat runt Örlen under flydda tider.

Som det var då

Allteftersom berättelsen fortskred gjordes nedslag på de olika ställena under den tidsperiod som gällde.

Man får möta Gustav Adolf i Lövbråten som arbetade på åkern och se soldattorpet som är bebott av mamma, pappa, sonen Karl samt två småsyskon. I skolan får man följa hur det gick till med den stränga fröken Judit och se fattigstugan där Nils bodde. De fick höra berättelsen om de två systrarna som bodde på en stor gård och som köpte en dräng på marknaden som de sedermera mördade för att de var kära i honom båda två.

Förväntningarna på filmen uppfylldes verkligen och de medverkande barnen och alla ansvariga fick stående ovationer. Cecilia Högberg och Anneli Svensson samt regissören Simon Borka Gustavsson är de som hållit i projektet.