21 jun 2015 18:22

23 jun 2015 11:02

1 300 personer firade i Balteryd

Årets midsommarfirande i Balteryd för 40:e gången i rad började med regn men som tur var snart upphörde.

Efter ett inledande tal av ordföranden i Kyrkefalla Ransbergs Folkdanslag, som för övrigt stod som arrangör till festen, handlade om midsommarstången som det främsta attributet för midsommaren. Den har förmodligen kommit från Tyskland redan på 1600 talet.

Midsommarstången bars in till musik av spelmännen. Alla barn fick sedan hjälpa till med blomstersmyckningen av densamma innan den med förenade krafter restes mot skyn. Ett fyrfaldigt hurra för sommaren utbringades och följdes av nationalsången som leddes av Birgitta.

Den traditionella banddansen framfördes av lagets damer. Sedan var det dags för lekarna kring midsommarstången. Platsen kring stången fylldes snabbt av danssugna barn och vuxna som till sång och musik av Birgitta och Jan dansade.

Full aktivitet

Jessica från Gym 22 instruerade den yngre publiken om olika rörelser och danser som kan utföras till lämplig musik. Deltagarna var mycket entusiastiska och gick in för att följa Jessika i alla hennes rörelser.

Trubadurerna Jonzy och Liberg från Hjo bjöd på ett mycket varierande program. De fick upp stämningen redan från början med låtar av Jonny Cash, Sven Ingvars och många andra kända artister Egna fyndiga översättningar framfördes också vilket publiken uppskattade.

För de som hade lust att ta en tur med hästen Ture gick det bra att följa med på en runda kring ladugården. Kön till detta var lång under hela eftermiddagen och Ture såg ut att trivas när kan blev klappad. Serveringen med hembakade bullar och kakor hade strykande åtgång. Som avslutning på firandet dansade folkdanslaget några danser ur sin reportrar. Midsommardagen var folkdanslaget ute på äldreboendena runt om i kommunen och dansade.

Efter ett inledande tal av ordföranden i Kyrkefalla Ransbergs Folkdanslag, som för övrigt stod som arrangör till festen, handlade om midsommarstången som det främsta attributet för midsommaren. Den har förmodligen kommit från Tyskland redan på 1600 talet.

Midsommarstången bars in till musik av spelmännen. Alla barn fick sedan hjälpa till med blomstersmyckningen av densamma innan den med förenade krafter restes mot skyn. Ett fyrfaldigt hurra för sommaren utbringades och följdes av nationalsången som leddes av Birgitta.

Den traditionella banddansen framfördes av lagets damer. Sedan var det dags för lekarna kring midsommarstången. Platsen kring stången fylldes snabbt av danssugna barn och vuxna som till sång och musik av Birgitta och Jan dansade.

Full aktivitet

Jessica från Gym 22 instruerade den yngre publiken om olika rörelser och danser som kan utföras till lämplig musik. Deltagarna var mycket entusiastiska och gick in för att följa Jessika i alla hennes rörelser.

Trubadurerna Jonzy och Liberg från Hjo bjöd på ett mycket varierande program. De fick upp stämningen redan från början med låtar av Jonny Cash, Sven Ingvars och många andra kända artister Egna fyndiga översättningar framfördes också vilket publiken uppskattade.

För de som hade lust att ta en tur med hästen Ture gick det bra att följa med på en runda kring ladugården. Kön till detta var lång under hela eftermiddagen och Ture såg ut att trivas när kan blev klappad. Serveringen med hembakade bullar och kakor hade strykande åtgång. Som avslutning på firandet dansade folkdanslaget några danser ur sin reportrar. Midsommardagen var folkdanslaget ute på äldreboendena runt om i kommunen och dansade.