10 aug 2015 06:00

10 aug 2015 06:00

Kräftjakt, fika och utomhusbio

Kräftmete i Tidanån

En augustikväll 1991 erbjöd Tibro Kommun alla barn att gratis få fiska kräftor i ån Tidan. Det föll så väl ut att det har fortsatt alla år sedan dess, nästa år blir det 25-års jubileum.

Tibro kommun ställer fiskevattnet till förfogande och Tibro sportfiskeklubb är arrangörer för fisket. Årets upplaga var inget undantag då 111 barn anmälde sig. De kom med burar och håvar som de kastade i på utsatt klockslag. De som hade håvar kunde plocka upp kräftorna nästan med en gång, när dessa läckerheter kom för att smaka på betesfisken. Det tog lite längre tid att fiska med burarna. Tillgången på kräftor var ganska god så det var många som gladdes åt fångsten

Många förskräckta rop som, ”Fy vad äckliga dom är”, ”Den tar jag aldrig i”, hördes från barnen som kanske såg en kräfta för första gången.

Största kräftan

Tävlingen, att gissa antal och vikt på en sump med kräftor, vanns av Lada Eriksson. Antalet var 123 stycken och vikten 5,43 kilo. Kvällens största kräfta som var 14,4 cm, den fick Leia Malek i sin håv.

Bio utomhus

Det perfekta vädret som rådde under hela kvällen gjorde att det kom en stor publik för att titta på dokumentärfilmen ”Trevligt Folk” med Filip och Fredrik. Hela kullen vid ånaplan var fullsatt av biobesökare cirka 200 personer, i sina vilstolar och på filtar. Många hade picknick med sig och njöt i den ljumma sommarkvällen.

Tibro kommun ställer fiskevattnet till förfogande och Tibro sportfiskeklubb är arrangörer för fisket. Årets upplaga var inget undantag då 111 barn anmälde sig. De kom med burar och håvar som de kastade i på utsatt klockslag. De som hade håvar kunde plocka upp kräftorna nästan med en gång, när dessa läckerheter kom för att smaka på betesfisken. Det tog lite längre tid att fiska med burarna. Tillgången på kräftor var ganska god så det var många som gladdes åt fångsten

Många förskräckta rop som, ”Fy vad äckliga dom är”, ”Den tar jag aldrig i”, hördes från barnen som kanske såg en kräfta för första gången.

Största kräftan

Tävlingen, att gissa antal och vikt på en sump med kräftor, vanns av Lada Eriksson. Antalet var 123 stycken och vikten 5,43 kilo. Kvällens största kräfta som var 14,4 cm, den fick Leia Malek i sin håv.

Bio utomhus

Det perfekta vädret som rådde under hela kvällen gjorde att det kom en stor publik för att titta på dokumentärfilmen ”Trevligt Folk” med Filip och Fredrik. Hela kullen vid ånaplan var fullsatt av biobesökare cirka 200 personer, i sina vilstolar och på filtar. Många hade picknick med sig och njöt i den ljumma sommarkvällen.

  • Elof Johansson