12 aug 2015 06:00

12 aug 2015 06:00

Tre ställen, tre jazzband och fri buss

Inredia, Vintergatan och Ingelsby gård

Inredia, Vintergatan och Ingelsby gård.
Tre spelställen, tre jazzband och gratis skjuts mellan alla ställen. En heldag i jazzens tecken rullar igång på lördag den 15 augusti – Tibro tradjazzfestival 2015.

Siv Johansson, en av eldsjälarna i föreningen Tibrojazz:

– Vi vill gärna nämna att det är Gunnar Smedberg som haft all kontakt med banden i år. Tyvärr avled han nyligen och vi tycker att det är väldigt sorgligt att han inte får uppleva festivalen.

Lunchtid

Spicy Advice Ragtime Band från Stockholm inleder vid lunchtid på Inredia följt av Gentlemen & Gansters på Vintergatan, som är ny spelplats för i år, och festivalen avrundas på vackra Ingelsby gård vid ån Tidan med Frazzes New Orleans Stompers.

De spelar en avspänd och energiladdad New Orleansjazz: ”från luftigt svävande solon, via smäktande toner och smattrande dueller till intensivt nervkittlande samspel som andas eufori och total närvaro” inspirerade av storheter som George Lewis, Bunk Johnson, Jelly Roll Morton, Louis Armstrong och Bessie Smith.

Bandet turnerar flitigt i både Norge, Danmark, England, Finland, Tyskland och Holland.

2007 tog bandet hem segern vid Euro Jazz Festival i Paris. Fen traditionella jazzens motsvarighet till Eurovisionsschlagerfestivalen. Spicy´s trumpetare Jocke Falk utnämndes då till tävlingens bästa solist.

Vintergatan

Gentlemen & Gangsters spelar en traditionell New Orleansjazz med inslag av swing och strävar efter musik som berör och är stiltrogna sina förebilder: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Muggsy Spanier och Sidney Bechet.

Orkestern spelar regelbundet i stora delar av Europa. Ofta som oerkester vid lindyhopdanser och brukar berömmas för den energi, närvaro och känslighet de levererar till sin dansanta publik.

Ingelsby gård

Frazzes New Orleans Stompers är ett svenskdanskt jazzband som bildades i samband med Hälleviks jazzfestival år 2010. De flesta av bandets medlemmar har hämtat sin inspiration genom resor till New Orleans, där de har lyssnat och även spelat med jazzlegender.

Bandet lägger stor vikt vid att låta akustiskt för att få musiken att framstå som autentisk; ”skapat av skinn, bläck, trä och den mänskliga stämman”.

Arrangörer är förutom föreningen Tibrojazz också Studiefrämjandet, Lions club och kultur och fritid.

Siv Johansson, en av eldsjälarna i föreningen Tibrojazz:

– Vi vill gärna nämna att det är Gunnar Smedberg som haft all kontakt med banden i år. Tyvärr avled han nyligen och vi tycker att det är väldigt sorgligt att han inte får uppleva festivalen.

Lunchtid

Spicy Advice Ragtime Band från Stockholm inleder vid lunchtid på Inredia följt av Gentlemen & Gansters på Vintergatan, som är ny spelplats för i år, och festivalen avrundas på vackra Ingelsby gård vid ån Tidan med Frazzes New Orleans Stompers.

De spelar en avspänd och energiladdad New Orleansjazz: ”från luftigt svävande solon, via smäktande toner och smattrande dueller till intensivt nervkittlande samspel som andas eufori och total närvaro” inspirerade av storheter som George Lewis, Bunk Johnson, Jelly Roll Morton, Louis Armstrong och Bessie Smith.

Bandet turnerar flitigt i både Norge, Danmark, England, Finland, Tyskland och Holland.

2007 tog bandet hem segern vid Euro Jazz Festival i Paris. Fen traditionella jazzens motsvarighet till Eurovisionsschlagerfestivalen. Spicy´s trumpetare Jocke Falk utnämndes då till tävlingens bästa solist.

Vintergatan

Gentlemen & Gangsters spelar en traditionell New Orleansjazz med inslag av swing och strävar efter musik som berör och är stiltrogna sina förebilder: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Muggsy Spanier och Sidney Bechet.

Orkestern spelar regelbundet i stora delar av Europa. Ofta som oerkester vid lindyhopdanser och brukar berömmas för den energi, närvaro och känslighet de levererar till sin dansanta publik.

Ingelsby gård

Frazzes New Orleans Stompers är ett svenskdanskt jazzband som bildades i samband med Hälleviks jazzfestival år 2010. De flesta av bandets medlemmar har hämtat sin inspiration genom resor till New Orleans, där de har lyssnat och även spelat med jazzlegender.

Bandet lägger stor vikt vid att låta akustiskt för att få musiken att framstå som autentisk; ”skapat av skinn, bläck, trä och den mänskliga stämman”.

Arrangörer är förutom föreningen Tibrojazz också Studiefrämjandet, Lions club och kultur och fritid.