17 okt 2015 06:00

17 okt 2015 06:00

Nya företag nominerade till gala

Inför Näringslivsgalan har de möjliga vinnarna av årets rookie bland företag presenterats. De nominerade är Ruders egendom, Tibro Öl & Vin och Fisk Medmera. De har alla gjort intryck i Tibro och är på uppgång.

Ruders egendom har fått nya ägare och verksamheten har byggts upp igen från grunden. Innan den togs över för ett och ett halvt år sedan var aktiviteterna få. Men sedan Anders Karlsson och Malin Forsdal tog över herrgården har de ökat på.

Anders tror att satsningen har varit betydelsefull för Tibroborna.

– Det är en historisk plats i Tibro. Många har anknytning till det, säger han.

Mötesplats

Egendomen har blivit en mötesplats. Nu kan man fira bröllop och ha konferens där. Expansionen har gått fort, men den är inte slutförd. Bland annat ska antalet bäddar utökas.

Matti Kotka har bryggt öl i tjugo år. Det är först i början av detta år som han har gjort sin hobby till en affärsverksamhet. I tvättstugan har han sitt mikrobryggeri, det enda bryggeriet i Tibro, med kapacitet för produktion av 150 liter i veckan. Han har blivit godkänd som lagerhållare och importerar även viner.

Många ölsorter

Han experimenterar fram ölet med variationer av humle- och jästsorter.

– Jag har säkert testat att göra 20-30 olika ölsorter.

På hans repertoar finns bland annat pale ale, tjeckisk pilsner och IPA. Han undviker konserveringsmedel som han menar ger ölet en dålig bismak.

Vid ölprovningar har Matti fått god respons. Nu hoppas han att ölet ska börja säljas på Inredia restaurang. Då planerar han expandera till en större lokal.

Färsk fisk

Fisk Medmera öppnade i november förra året. Den ligger mitt i centrum och bakom fiskdisken står grundarna Helena och Johan Tiberg, mor och son.

De har satsat på att erbjuda produkter av god kvalitet, färskt och fräscht. Mycket gör de själva, allt från sillinläggningar till såser och bakelser. Kunderna är återkommande.

Ökat kundklientel

– Undan för undan har vi ökat på vår kundklientel, säger Helena.

Johan kan bara spekulera kring varför affärerna har gått så bra.

– Det kan ha saknats en sådan här butik som har öppet på veckorna. Jag tror också att folk äter mer och mer fisk.

Vilket av dessa tre företag som blir årets rookie får vi reda på när Näringslivsgalan hålls den 11 november.

Ruders egendom har fått nya ägare och verksamheten har byggts upp igen från grunden. Innan den togs över för ett och ett halvt år sedan var aktiviteterna få. Men sedan Anders Karlsson och Malin Forsdal tog över herrgården har de ökat på.

Anders tror att satsningen har varit betydelsefull för Tibroborna.

– Det är en historisk plats i Tibro. Många har anknytning till det, säger han.

Mötesplats

Egendomen har blivit en mötesplats. Nu kan man fira bröllop och ha konferens där. Expansionen har gått fort, men den är inte slutförd. Bland annat ska antalet bäddar utökas.

Matti Kotka har bryggt öl i tjugo år. Det är först i början av detta år som han har gjort sin hobby till en affärsverksamhet. I tvättstugan har han sitt mikrobryggeri, det enda bryggeriet i Tibro, med kapacitet för produktion av 150 liter i veckan. Han har blivit godkänd som lagerhållare och importerar även viner.

Många ölsorter

Han experimenterar fram ölet med variationer av humle- och jästsorter.

– Jag har säkert testat att göra 20-30 olika ölsorter.

På hans repertoar finns bland annat pale ale, tjeckisk pilsner och IPA. Han undviker konserveringsmedel som han menar ger ölet en dålig bismak.

Vid ölprovningar har Matti fått god respons. Nu hoppas han att ölet ska börja säljas på Inredia restaurang. Då planerar han expandera till en större lokal.

Färsk fisk

Fisk Medmera öppnade i november förra året. Den ligger mitt i centrum och bakom fiskdisken står grundarna Helena och Johan Tiberg, mor och son.

De har satsat på att erbjuda produkter av god kvalitet, färskt och fräscht. Mycket gör de själva, allt från sillinläggningar till såser och bakelser. Kunderna är återkommande.

Ökat kundklientel

– Undan för undan har vi ökat på vår kundklientel, säger Helena.

Johan kan bara spekulera kring varför affärerna har gått så bra.

– Det kan ha saknats en sådan här butik som har öppet på veckorna. Jag tror också att folk äter mer och mer fisk.

Vilket av dessa tre företag som blir årets rookie får vi reda på när Näringslivsgalan hålls den 11 november.

  • Jesper Sydhagen