09 nov 2015 06:00

09 nov 2015 06:00

Firar sina 25 år

IDROTTSHISTORISKA: Tibro idrottshistoriska förening

Tibro idrottshistoriska förening firar under 2015 sitt 25-årsjubileum och till höstträffen var VM-kanotisten Ove Emanuelsson inbjuden son föredragshållare.

Ove Emanuelsson har ett digert idrottsutövande att se tillbaka på som den världskanotist han varit och fortfarande är. Han berättade hur intresset för kanot började när han var med sin bror ute i kanoten i Tidan. Ove var inte bara intresserad av kanot han höll också på med friidrott och skidåkning.

Med tiden blev det mer och mer kanot och framgångarna behövde inte vänta på sig. Det var med canadensare som hans teknik gav resultat och många segrar. SM-, EM- och VM-titlarna avlöste varandra under många år.

Deltagande i flera Olympiader, den senaste i Mexico, har han också hunnit med. Han deltar fortfarande i veterantävlingar världen över och har som mål att slå sina antagonister ännu en gång.

Syftet med Tibro idrottshistoriska förening är att försöka bevara idrottsliga framgångar av utövare från kommunen i dokumenterad form och även ta till vara rekvisita som har använts vid olika evenemang i form av personliga saker. Föreningen firar under hela 2015 löpande sina 25 år genom diverse arrangemang.

Det var den 7 november 1990 som ett 40-tal herrar träffades i Rankåsstugan för att diskutera bildandet av en förening för att bevara och dokumentera idrotten i Tibro. Antalet medlemmar är nu uppe i runt 170. Föreningen är ansluten till Westgöta Idrottshistoriska Sällskap och Idrottshistoriska riksförbundet. Under jubileumstiden har uppvaktning från Westgöta Idrottshistoriska inkommit med diplom i form av en runsten samt från föreningarna i Karlsborg, Vadsbo, Skövde och Lidköping som överlämnat sina standar. Man har också tilldelats en svensk fana från Rikskommittén för Sveriges nationaldag.

Ove Emanuelsson har ett digert idrottsutövande att se tillbaka på som den världskanotist han varit och fortfarande är. Han berättade hur intresset för kanot började när han var med sin bror ute i kanoten i Tidan. Ove var inte bara intresserad av kanot han höll också på med friidrott och skidåkning.

Med tiden blev det mer och mer kanot och framgångarna behövde inte vänta på sig. Det var med canadensare som hans teknik gav resultat och många segrar. SM-, EM- och VM-titlarna avlöste varandra under många år.

Deltagande i flera Olympiader, den senaste i Mexico, har han också hunnit med. Han deltar fortfarande i veterantävlingar världen över och har som mål att slå sina antagonister ännu en gång.

Syftet med Tibro idrottshistoriska förening är att försöka bevara idrottsliga framgångar av utövare från kommunen i dokumenterad form och även ta till vara rekvisita som har använts vid olika evenemang i form av personliga saker. Föreningen firar under hela 2015 löpande sina 25 år genom diverse arrangemang.

Det var den 7 november 1990 som ett 40-tal herrar träffades i Rankåsstugan för att diskutera bildandet av en förening för att bevara och dokumentera idrotten i Tibro. Antalet medlemmar är nu uppe i runt 170. Föreningen är ansluten till Westgöta Idrottshistoriska Sällskap och Idrottshistoriska riksförbundet. Under jubileumstiden har uppvaktning från Westgöta Idrottshistoriska inkommit med diplom i form av en runsten samt från föreningarna i Karlsborg, Vadsbo, Skövde och Lidköping som överlämnat sina standar. Man har också tilldelats en svensk fana från Rikskommittén för Sveriges nationaldag.

  • Elof Johansson