23 dec 2015 13:03

23 dec 2015 13:03

Julfest för nysvenskarna

TIBRO: Blåbandsföreningen bjöd in familjer och ensamkommande

Många nyanlända barn och vuxna hade anammat Blåbandsföreningens inbjudan till en svensk julfest. Ett lite annorlunda julfirande än vad många kanske är vana vid från sina hemländer.

Efter prat och presentation för varandra bullades det upp kyckling av flera sorter, kalkonköttbullar, potatisgratäng, ost, olika sorters bröd, sallad samt svensk julskinka, som många smakade på. Maten avnjöts under ivrigt diskuterande.

På topp

Stämningen var på topp och de jämförde sina traditioner mot de svenska och kom underfund med att det trots allt finns många likheter mellan de olika länderna. Efter maten serverades det kaffe med pepparkaka som var en nyhet för många och barnens favorit skumtomtar.

När alla var mätta och belåtna vidtog dansen, det var svenska ringlekar som Birgitta Johansson undervisade i och sjöng till, hon ackompanjerades av Ann-Louise Holts på piano.

Nu är det jul

Det började med Nu är det jul igen, för att få upp så många som möjligt i ringen. Dansa i en ring var nästa dans och som ställde till lite besvär när de ibland dansade en och en och sedan två och två för att avsluta med tre och tre.

Vi äro musikanter, Lasse går i ringen, Björnen sover och flera andra danser lärdes ut.

Knackade

En stund efter dansen knackade det på dörren och två tomtar kom in i lokalen. De mindre barnen tittade storögt på tomtarna och undrade nog vad det var för konstiga figurer, en tradition som inte förekommer i alla länder.

Tomtarna hade var sin säck med julklappar med sig och finurligt nog den ena för flickor och den andra för pojkar och efter att alla barn fått sina klappar fick varje familj en julklapp också. Julfesten avslutades med ett stort tack till Blåbandsföreningen som med hjälp från Röda Korset ordnat detta fina initiativ.

Efter prat och presentation för varandra bullades det upp kyckling av flera sorter, kalkonköttbullar, potatisgratäng, ost, olika sorters bröd, sallad samt svensk julskinka, som många smakade på. Maten avnjöts under ivrigt diskuterande.

På topp

Stämningen var på topp och de jämförde sina traditioner mot de svenska och kom underfund med att det trots allt finns många likheter mellan de olika länderna. Efter maten serverades det kaffe med pepparkaka som var en nyhet för många och barnens favorit skumtomtar.

När alla var mätta och belåtna vidtog dansen, det var svenska ringlekar som Birgitta Johansson undervisade i och sjöng till, hon ackompanjerades av Ann-Louise Holts på piano.

Nu är det jul

Det började med Nu är det jul igen, för att få upp så många som möjligt i ringen. Dansa i en ring var nästa dans och som ställde till lite besvär när de ibland dansade en och en och sedan två och två för att avsluta med tre och tre.

Vi äro musikanter, Lasse går i ringen, Björnen sover och flera andra danser lärdes ut.

Knackade

En stund efter dansen knackade det på dörren och två tomtar kom in i lokalen. De mindre barnen tittade storögt på tomtarna och undrade nog vad det var för konstiga figurer, en tradition som inte förekommer i alla länder.

Tomtarna hade var sin säck med julklappar med sig och finurligt nog den ena för flickor och den andra för pojkar och efter att alla barn fått sina klappar fick varje familj en julklapp också. Julfesten avslutades med ett stort tack till Blåbandsföreningen som med hjälp från Röda Korset ordnat detta fina initiativ.

  • Elof Johansson