31 dec 2015 06:00

31 dec 2015 09:53

"Det ska bli ett sjuhelsikes äventyr"

KARRIÄR: Kim fick drömjobbet i Indonesien

Den 1 februari lämnar Kim Jonsson, från Tibro, Sverige för att arbeta för Business Sweden i Jakarta, Indonesien.
– Jag känner mig absolut väldigt stolt, säger Kim Jonsson.

När Kim Jonsson var liten var hans stora mål att bli bäst i världen på att spela fotboll. Ett avslitet korsband under en handbollsmatch i tonåren satte dock stopp för dessa planer.

Bytte bana

I stället blev han tillfrågad om han ville bli handbollstränare, något som han tackade ja till.

– Under den tiden insåg jag att jag tyckte att det var roligt att få vara med och bidra till människors utveckling.

Han sökte sig därför till samhällsprogrammet på Kavelbrogymnasiet med inriktning på ledarskap.

– På den tiden tog jag inte skolan speciellt seriöst, trots att mina föräldrar tjatade på mig att ta mig i kragen.

Men detta förändrades efter att han varit ute på sin första praktikperiod. Via sin pappa, som driver Industrigolv i Skövde, kände han till Inga-Lisa Johansson, vd på Daloc.

– Jag visste att hon var en väldigt framgångsrik och färgstark person, så därför ville jag göra praktik hos henne.

När Kim berättade att han ville bli ekonom sa Inga-Lisa att de bästa alternativen var att läsa på Handelshögskolan i Stockholm eller Göteborg. Men hon sa också till honom att hans betyg inte skulle räcka till att komma in där.

– Hennes ord var det som fick mig att skärpa till mig och till slut hade jag MVG i alla ämnen utom två.

Bästa tiden

Direkt efter gymnasiet kom han in på Handelshögskolan i Göteborg och tog på tre och ett halvt år en magisterexamen i strategisk ekonomistyrning. Nio månader av utbildningen, under 2009, studerade han utomlands i Malaysia och Japan.

– Det var den bästa tiden i mitt liv och sedan dess har jag haft en längtan att ge mig ut i världen igen.

Tuff process

Efter examen flyttade Kim till Stockholm och har arbetat som managementkonsult och även drivit ett företag tillsammans med vän.

I augusti i år påbörjade Business Sweden, tidigare Exportrådet, processen att rekrytera en ny konsult för stationering i Jakarta, Indonesien. Kim var en av de utvalda som fick vara med i anställningsprocessen och under tre månader gick han igenom fyra intervjuer och flera IQ-test. Till slut var han den som fick den prestigefulla tjänsten.

– Jag vet att jag slagit ut många på vägen och det är ju ett väldigt ärofyllt uppdrag, så jag känner mig absolut väldigt stolt.

Uppdraget för Business Sweden innebär att Kim kommer hjälpa svenska företag att etablera och utöka sig på den internationella marknaden. Han kommer bo i Indonesiens huvudstad Jakarta som har cirka 30 miljoner invånare. Just nu får han förslag på olika bostäder som skulle kunna passa honom.

– Ett av förslagen är en lägenhet på 25:e våningen i en skyskrapa, berättar han.

Kommer du klara av att hålla fötterna på jorden nu då?

– Det är fördelen med att vara från Tibro, det finns alltid någon som plockar ner en om man inte klarar det själv, avslutar han med ett leende.

När Kim Jonsson var liten var hans stora mål att bli bäst i världen på att spela fotboll. Ett avslitet korsband under en handbollsmatch i tonåren satte dock stopp för dessa planer.

Bytte bana

I stället blev han tillfrågad om han ville bli handbollstränare, något som han tackade ja till.

– Under den tiden insåg jag att jag tyckte att det var roligt att få vara med och bidra till människors utveckling.

Han sökte sig därför till samhällsprogrammet på Kavelbrogymnasiet med inriktning på ledarskap.

– På den tiden tog jag inte skolan speciellt seriöst, trots att mina föräldrar tjatade på mig att ta mig i kragen.

Men detta förändrades efter att han varit ute på sin första praktikperiod. Via sin pappa, som driver Industrigolv i Skövde, kände han till Inga-Lisa Johansson, vd på Daloc.

– Jag visste att hon var en väldigt framgångsrik och färgstark person, så därför ville jag göra praktik hos henne.

När Kim berättade att han ville bli ekonom sa Inga-Lisa att de bästa alternativen var att läsa på Handelshögskolan i Stockholm eller Göteborg. Men hon sa också till honom att hans betyg inte skulle räcka till att komma in där.

– Hennes ord var det som fick mig att skärpa till mig och till slut hade jag MVG i alla ämnen utom två.

Bästa tiden

Direkt efter gymnasiet kom han in på Handelshögskolan i Göteborg och tog på tre och ett halvt år en magisterexamen i strategisk ekonomistyrning. Nio månader av utbildningen, under 2009, studerade han utomlands i Malaysia och Japan.

– Det var den bästa tiden i mitt liv och sedan dess har jag haft en längtan att ge mig ut i världen igen.

Tuff process

Efter examen flyttade Kim till Stockholm och har arbetat som managementkonsult och även drivit ett företag tillsammans med vän.

I augusti i år påbörjade Business Sweden, tidigare Exportrådet, processen att rekrytera en ny konsult för stationering i Jakarta, Indonesien. Kim var en av de utvalda som fick vara med i anställningsprocessen och under tre månader gick han igenom fyra intervjuer och flera IQ-test. Till slut var han den som fick den prestigefulla tjänsten.

– Jag vet att jag slagit ut många på vägen och det är ju ett väldigt ärofyllt uppdrag, så jag känner mig absolut väldigt stolt.

Uppdraget för Business Sweden innebär att Kim kommer hjälpa svenska företag att etablera och utöka sig på den internationella marknaden. Han kommer bo i Indonesiens huvudstad Jakarta som har cirka 30 miljoner invånare. Just nu får han förslag på olika bostäder som skulle kunna passa honom.

– Ett av förslagen är en lägenhet på 25:e våningen i en skyskrapa, berättar han.

Kommer du klara av att hålla fötterna på jorden nu då?

– Det är fördelen med att vara från Tibro, det finns alltid någon som plockar ner en om man inte klarar det själv, avslutar han med ett leende.

  • Anna Leijon