05 jan 2016 06:00

05 jan 2016 06:00

"Enkelt hor" och livsöde

ÅRSSKRIFTEN 2015: Från Ransberg och Kyrkefalla

Årsskrift. Det är en helgläsning som berör med allt från giftermålsbesvär till berättelsen om Gillis med 50 år i bonareyrket och Töre Jonssons vådeliga marknadsresa.

Om detta berättas i en välbekant årsskrift som bjuder på en salig blandning av roliga, märkvärdiga och smått rörande historier. Dessa presenteras så här i nyårstider av eldsjälarna i Ransbergs hembygdsförening och Kyrkefalla hembygds och fornminnesförening.

Redaktionen

Redaktionskommittéens Margareta Gustafsson håller på bilden här intill upp omslaget till nummer 49 årgång 2015.

Övriga eldsjälar i kommittéen är Britta Zachs, Kerstin Ericsson, Karin Gunnarsson, Torbjörn Möll, Börje Sahlén, Sten Eric Hasselqvist och Ulf Stensson.

Giftermålsbesvären

Exempelvis skriver Irene Löfving om giftermålsbesvär, en berättelse som sträcker sig ända till 1600-talet;

På hösttinget 1654 fälldes Jon Larsson i Ingarydsvadet, Brevik, för att han mökränkt Elin Göransdotter i Wasen och gjort henne med barn. Rätten betonade att Elin var född i äkta säng och Jon får böta 40 daler silver som ungefär var värdet av elva tunnor råg och pengarna går till Elins far.

Skomakare

Skomakare Gustav Johansson, född 1858, är faktiskt intervjuad i skriften.Detta genom att hans egen röst finns bevarad på en bandad intervju gjord på 50-talet då Gustav var 96 år gammal. Intervjun är gjord av Gunnar Ahnheim hemma hos Gustav på Hantverksgatan 21 i Tibro. En av alla de intervjuer som medlemmar i hembygdsföreningen gjort och som finns samlade på Tibro Museum.

Margareta Gustafssons berättelse från 1900-talet om doktorsbiträdet Anna-Greta Norberg hos Eskil Rodén hör också till guldkornen i årsskriften.

Om detta berättas i en välbekant årsskrift som bjuder på en salig blandning av roliga, märkvärdiga och smått rörande historier. Dessa presenteras så här i nyårstider av eldsjälarna i Ransbergs hembygdsförening och Kyrkefalla hembygds och fornminnesförening.

Redaktionen

Redaktionskommittéens Margareta Gustafsson håller på bilden här intill upp omslaget till nummer 49 årgång 2015.

Övriga eldsjälar i kommittéen är Britta Zachs, Kerstin Ericsson, Karin Gunnarsson, Torbjörn Möll, Börje Sahlén, Sten Eric Hasselqvist och Ulf Stensson.

Giftermålsbesvären

Exempelvis skriver Irene Löfving om giftermålsbesvär, en berättelse som sträcker sig ända till 1600-talet;

På hösttinget 1654 fälldes Jon Larsson i Ingarydsvadet, Brevik, för att han mökränkt Elin Göransdotter i Wasen och gjort henne med barn. Rätten betonade att Elin var född i äkta säng och Jon får böta 40 daler silver som ungefär var värdet av elva tunnor råg och pengarna går till Elins far.

Skomakare

Skomakare Gustav Johansson, född 1858, är faktiskt intervjuad i skriften.Detta genom att hans egen röst finns bevarad på en bandad intervju gjord på 50-talet då Gustav var 96 år gammal. Intervjun är gjord av Gunnar Ahnheim hemma hos Gustav på Hantverksgatan 21 i Tibro. En av alla de intervjuer som medlemmar i hembygdsföreningen gjort och som finns samlade på Tibro Museum.

Margareta Gustafssons berättelse från 1900-talet om doktorsbiträdet Anna-Greta Norberg hos Eskil Rodén hör också till guldkornen i årsskriften.