11 jan 2016 06:00

11 jan 2016 06:00

Emil spelar bas i London

TIBRO: Började i Tibro musikskola

1997 åkte Tibrokillen Emil Engström till London för att studera musik i ett år. I dag, nästan tjugo år senare, är han fortfarande kvar i England.

Emil Engström växte upp i Tibro. Som nioåring började han att spela klarinett i musikskolan. Några år senare bytte han till elbas och musikstudierna fortsatte i Skövde.

Som 19-åring

– Strax innan jag fyllde 20 år flyttade jag till London för ytterligare studier på ”Musicians Institute”, säger Emil.

Han har under årens lopp hittat en egen stil genom att lyssna på de bästa basgitarristerna och han har blivit en framstående basist.

Emil spelar i dag främst i två grupper - Crowd Company och Trafficker.

De förra kom ut med sin första skiva ”Now or never” våren 2014 och på denna har Emil skrivit musiken till tre låtar.

Modern funk

Crowd Companys musikstil är blandad, från funk till soul och jazz och betecknas ibland som en modern form av vintage funk. Emil har spelat med många andra artister och grupper. De mest kända är bluessångaren Earl Green, Guy Tortora och Earl Jackson. Crowd Company spelar mest i England men är ofta förband till grupper från USA som gör turnéer i England.

Favoritbasist

– Höjdpunkten var när vi var förband till George Porter junior och hans band Running Pardners. George var basist i The Meters och är en av mina favoritbasister. Sista kvällen på turnén avslutades med oss båda på bas, säger Emil.

Några planer på en Sverigeturné finns inte i nuläget men om några vill boka bandet så är det bara att höra av sig. Crowd Company jobbar nu med nya låtar till en uppföljare, en cd och en lp. Skivan spelas delvis in i Emils egen studio.

Soloprojekt

– Studion är en dröm som blev verklighet då vi flyttade till ett nytt hus. I trädgården fanns en utbyggnad som jag gjorde om till studio. Här ska jag börja jobba med ett soloprojekt. Idén är att spela in musik med personer jag spelat med tidigare, säger Emil.

Emil Engström växte upp i Tibro. Som nioåring började han att spela klarinett i musikskolan. Några år senare bytte han till elbas och musikstudierna fortsatte i Skövde.

Som 19-åring

– Strax innan jag fyllde 20 år flyttade jag till London för ytterligare studier på ”Musicians Institute”, säger Emil.

Han har under årens lopp hittat en egen stil genom att lyssna på de bästa basgitarristerna och han har blivit en framstående basist.

Emil spelar i dag främst i två grupper - Crowd Company och Trafficker.

De förra kom ut med sin första skiva ”Now or never” våren 2014 och på denna har Emil skrivit musiken till tre låtar.

Modern funk

Crowd Companys musikstil är blandad, från funk till soul och jazz och betecknas ibland som en modern form av vintage funk. Emil har spelat med många andra artister och grupper. De mest kända är bluessångaren Earl Green, Guy Tortora och Earl Jackson. Crowd Company spelar mest i England men är ofta förband till grupper från USA som gör turnéer i England.

Favoritbasist

– Höjdpunkten var när vi var förband till George Porter junior och hans band Running Pardners. George var basist i The Meters och är en av mina favoritbasister. Sista kvällen på turnén avslutades med oss båda på bas, säger Emil.

Några planer på en Sverigeturné finns inte i nuläget men om några vill boka bandet så är det bara att höra av sig. Crowd Company jobbar nu med nya låtar till en uppföljare, en cd och en lp. Skivan spelas delvis in i Emils egen studio.

Soloprojekt

– Studion är en dröm som blev verklighet då vi flyttade till ett nytt hus. I trädgården fanns en utbyggnad som jag gjorde om till studio. Här ska jag börja jobba med ett soloprojekt. Idén är att spela in musik med personer jag spelat med tidigare, säger Emil.

  • Börje Sahlén