15 feb 2016 15:19

15 feb 2016 15:19

Mio ställs inför rätta

SKARABORGS TINGSRÄTT: Världsberömd fotograf hävdar upphovsrättsintrång

Möbelföretaget Mio med säte i Tibro har stämts vid Skaraborgs tingsrätt för upphovsrättsintrång. Det handlar om ett monumentalt fotografi på en ståtlig elefant, en bild som inte längre går att köpa i butik men som finns i Mios höst katalog 2015 och på webben.

Det är den världsberömde fotografen Nick Brandt som stämt möbelföretaget efter att ha upptäckt stora likheter mellan sin egen bild på en elefant fotograferad i Kenya och en canvastavla som har sålts i Mio:s butiker.

Visas internationellt

Brandts ”Portrait of elephant on bare earth” har visats upp i flera internationella sammanhang och föreställer en imponerande elefant med enorma betar som fotograferades 2011 i Amboseli nationalpark i Kenya.

Brandt som är en stor djurvän har vigt sitt liv åt att skildra magnifika varelser. Hans intresse väcktes 1996 när arbetet som musikvideoregissör förde honom till Tanzania där han blev fascinerad av landets djurliv.

2001 började han fotografera och två år senare övergav han en framgångsrik regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur.

Fotografiska museet

Sommaren 2015 visades en fotoutställning med Nick Brandts djurbilder på Fotografiska museet i Stockholm och ungefär samtidigt kom Mios:s canvastavla ut på marknaden. Elefantbilden kan även ses i några interiörbilder i Mios:s höstkatalog.

Brandt kräver 300 000 kronor i ersättning för denna bild, något Mio bestrider och anser orimligt. Han kräver även att den kommande domen ska publiceras på annonsplats i Dagens nyheter och Svenska dagbladet.

Mio bestrider hans krav och anför att skadan Brandt kan ha lidit bör anses vara minimal eftersom företaget, så fort man fick kännedom via media om likheten, plockat bort tavlan ur sitt sortiment.

Brandts advokater anser tvärtom att intrånget pågår än i dag. Detta eftersom tavlan kan ses i den elektroniska möbelkatalogen på nätet och att kunder kan hämta papperskatalogen i butikerna. De enda tryck som fotografen Nick Brandt tillåter av sina djurbilder ska ge inkomster till stiftelsen Big Life foundation som räddar och bevarar djurlivet i Östafrika. Brandt uppger därför i förundersökningen att han inte skulle gett rättighet till fotot till möbelföretaget.

I ett yttrande från Mio till Skaraborgs tingsrätt daterat den 15 februari hävdar Mio bland annat att Brand inte har något skydd enligt upphovsrättslagen till sina fotografiska motiv.

Rättegången inleds på onsdag.

Det är den världsberömde fotografen Nick Brandt som stämt möbelföretaget efter att ha upptäckt stora likheter mellan sin egen bild på en elefant fotograferad i Kenya och en canvastavla som har sålts i Mio:s butiker.

Visas internationellt

Brandts ”Portrait of elephant on bare earth” har visats upp i flera internationella sammanhang och föreställer en imponerande elefant med enorma betar som fotograferades 2011 i Amboseli nationalpark i Kenya.

Brandt som är en stor djurvän har vigt sitt liv åt att skildra magnifika varelser. Hans intresse väcktes 1996 när arbetet som musikvideoregissör förde honom till Tanzania där han blev fascinerad av landets djurliv.

2001 började han fotografera och två år senare övergav han en framgångsrik regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur.

Fotografiska museet

Sommaren 2015 visades en fotoutställning med Nick Brandts djurbilder på Fotografiska museet i Stockholm och ungefär samtidigt kom Mios:s canvastavla ut på marknaden. Elefantbilden kan även ses i några interiörbilder i Mios:s höstkatalog.

Brandt kräver 300 000 kronor i ersättning för denna bild, något Mio bestrider och anser orimligt. Han kräver även att den kommande domen ska publiceras på annonsplats i Dagens nyheter och Svenska dagbladet.

Mio bestrider hans krav och anför att skadan Brandt kan ha lidit bör anses vara minimal eftersom företaget, så fort man fick kännedom via media om likheten, plockat bort tavlan ur sitt sortiment.

Brandts advokater anser tvärtom att intrånget pågår än i dag. Detta eftersom tavlan kan ses i den elektroniska möbelkatalogen på nätet och att kunder kan hämta papperskatalogen i butikerna. De enda tryck som fotografen Nick Brandt tillåter av sina djurbilder ska ge inkomster till stiftelsen Big Life foundation som räddar och bevarar djurlivet i Östafrika. Brandt uppger därför i förundersökningen att han inte skulle gett rättighet till fotot till möbelföretaget.

I ett yttrande från Mio till Skaraborgs tingsrätt daterat den 15 februari hävdar Mio bland annat att Brand inte har något skydd enligt upphovsrättslagen till sina fotografiska motiv.

Rättegången inleds på onsdag.