29 feb 2016 18:10

29 feb 2016 18:10

Fiolmusik i kyrkan fick varm applåd

KYRKEFALLA: Aktiv inom den västgötska folkmusiken

Riksspelmannen Mikael Pettersson medverkade tillsammans med organist Jenny de Carvalho i Kyrkefalla Kyrka.

Mikael Pettersson är från Mölltorp och spelar fiol och är aktiv inom den västgötska folkmusiken både som amatörforskare, musiker, pedagog och riksspelman. Han har själv komponerat mycket musik och även utbildat sig inom klassiskt fiolspel. Musiken som framfördes var efter spelmannen Herman Hellström, ”Göllen” kallad, som bodde i Viken i Ransberg och skulle ha fyllt 150 år i år. Mikael började konserten med en visa som sedan följdes av flera polskor som ”Göllen” komponerat eller som han hade efter sin far som också var spelman.

Jenny de Carvalho på orgel höjde verkligen upp musiken när hon på sitt skickliga sätt ackompanjerade Mikael. Hon spelade sedan en sonat och ett preludium av Sebastian Bach på sin orgel och visade vilken skicklig organist hon är. Publiken applåderade länge och väl de båda aktörerna efter söndagskvällens konsert. Aftonbönen hölls av kyrkoherde Pia Svantesson som talade om fastans innebörd.

Mikael Pettersson är från Mölltorp och spelar fiol och är aktiv inom den västgötska folkmusiken både som amatörforskare, musiker, pedagog och riksspelman. Han har själv komponerat mycket musik och även utbildat sig inom klassiskt fiolspel. Musiken som framfördes var efter spelmannen Herman Hellström, ”Göllen” kallad, som bodde i Viken i Ransberg och skulle ha fyllt 150 år i år. Mikael började konserten med en visa som sedan följdes av flera polskor som ”Göllen” komponerat eller som han hade efter sin far som också var spelman.

Jenny de Carvalho på orgel höjde verkligen upp musiken när hon på sitt skickliga sätt ackompanjerade Mikael. Hon spelade sedan en sonat och ett preludium av Sebastian Bach på sin orgel och visade vilken skicklig organist hon är. Publiken applåderade länge och väl de båda aktörerna efter söndagskvällens konsert. Aftonbönen hölls av kyrkoherde Pia Svantesson som talade om fastans innebörd.

  • Elof Johansson