21 mar 2016 06:00

21 mar 2016 06:00

Fler fick fiber förra året

TIBRO: Plats 176 i bredbandsrankning

Antalet hushåll i Tibro som har tillgång till bredband via fiber ökade förra året jämfört med 2014. 40 procent hade tillgång 2015, det är under riksgenomsnittet på 61 procent.

Tibro hamnar på plats 176 av Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Fler fick tillgång till bredband via fiber under förra året. Nu har 40 procent av Tibroborna det, jämfört med 29 procent för 2014. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet är 61 procent, vilket är en ökning med sju procentenheter.

– Det går åt rätt håll sett till hela landet, men fortfarande saknar nästan fyra av tio svenskar tillgång till fiberbredband. Det är en demokratifråga att alla får ta del av digitaliseringen. Detta bekräftas av bland annat demokratiutredningen som skriver att tillgången till bredband är avgörande för att bland annat kunna ta del av samhällsdebatten, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, i ett pressmeddelande.

Målet är att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband senast år 2020. Det kräver nästan 40 miljarder kronor i investeringar.

Tibro hamnar på plats 176 av Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Fler fick tillgång till bredband via fiber under förra året. Nu har 40 procent av Tibroborna det, jämfört med 29 procent för 2014. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet är 61 procent, vilket är en ökning med sju procentenheter.

– Det går åt rätt håll sett till hela landet, men fortfarande saknar nästan fyra av tio svenskar tillgång till fiberbredband. Det är en demokratifråga att alla får ta del av digitaliseringen. Detta bekräftas av bland annat demokratiutredningen som skriver att tillgången till bredband är avgörande för att bland annat kunna ta del av samhällsdebatten, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, i ett pressmeddelande.

Målet är att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband senast år 2020. Det kräver nästan 40 miljarder kronor i investeringar.