04 apr 2016 06:00

04 apr 2016 06:00

Provade på olika hantverk

TIBRO: Textil och hantverksdag

Kulturvän Tibro och studieförbundet Vuxenskolan bjöd in till en prova på dag med olika textila tekniker och måleri.

Som ett led i integrationsarbetet samlades många både invandrare och svenskar till en dag för att visa lite olika svenska hantverk.'

Verksamhetschefen för Vuxenskolan Tibro Ann-Britt Lindén menade att detta ger nya perspektiv och ömsesidig kulturell förståelse. Inom Vuxenskolan här i Tibro finns det många duktiga ledare från textilföreningar och studiecirklar och behöver därför inte engagera externa ledare fortsatte Ann-Britt.

Nåltovning

Nåltovning var ett av de populära hantverken de ville prova på och det blev många fantasifulla figurer som blev resultatet. Att sticka var något som även nysvenskarna var väl förtrogna med eftersom det förekommer överallt. I vävavdelningen där föreningen Skytteln höll på med en väggbonad som när det blir färdigt ska illustrera Tibro längs Ånas logga, var också populärt bland de som var där.

En trappa ner höll deltagarna på med olika sorters måleri både traditionellt och lite av varje. En lite annorlunda sätt att applicera färgen på papper var med för dagen en lödkolv, vilket är en mycket gammal teknik som kommer från Egypten. Det kallas för Eukaustiskt måleri och det finns mycket av detta bevarat på museer speciellt i Egypten.

Som ett led i integrationsarbetet samlades många både invandrare och svenskar till en dag för att visa lite olika svenska hantverk.'

Verksamhetschefen för Vuxenskolan Tibro Ann-Britt Lindén menade att detta ger nya perspektiv och ömsesidig kulturell förståelse. Inom Vuxenskolan här i Tibro finns det många duktiga ledare från textilföreningar och studiecirklar och behöver därför inte engagera externa ledare fortsatte Ann-Britt.

Nåltovning

Nåltovning var ett av de populära hantverken de ville prova på och det blev många fantasifulla figurer som blev resultatet. Att sticka var något som även nysvenskarna var väl förtrogna med eftersom det förekommer överallt. I vävavdelningen där föreningen Skytteln höll på med en väggbonad som när det blir färdigt ska illustrera Tibro längs Ånas logga, var också populärt bland de som var där.

En trappa ner höll deltagarna på med olika sorters måleri både traditionellt och lite av varje. En lite annorlunda sätt att applicera färgen på papper var med för dagen en lödkolv, vilket är en mycket gammal teknik som kommer från Egypten. Det kallas för Eukaustiskt måleri och det finns mycket av detta bevarat på museer speciellt i Egypten.

  • Elof Johansson