20 apr 2016 06:00

20 apr 2016 06:00

Släktforskning på högre nivå

BALTERYD: Ted Rosvall gästade Tibro Längs Åna

Var kommer jag ifrån? Det är en fråga som många av oss ställer liksom de 60 besökare i Balteryd som lät sig inspireras av ett riksbekant släktforskarproffs.

För att få en inblick i hur det går till att få fram mycket uppgifter hade Tibro längs Åna bjudit in Ted Rosvall till Balteryd för att bringa klarhet i vissa saker.

Ted Rosvall är en av landets främsta släktforskare med många strängar på sin lyra och han har under årens lopp givit ut många böcker i ämnet från sitt eget förlag. Han var ordförande i Sveriges Släktforskarförbund 2000-2008 och arbetar som kyrkomusiker och har komponerat flera kyrkliga sånger och visor.

Temat för denna träff var emigranter, det var närmare 1,3 miljoner personer som ville pröva lyckan over there under mitten av 1800-talet och framåt. Som exempel visade Ted hur han hade hittat sina egna släktingar som emigrerat till Amerika och som härstammade från bland annat Ransberg och Tibro. Han har även varit över i USA flera gånger och efter mycket letande träffat flera av sina släktingar.

– Ska ni börja släktforska eller redan håller på och vill försöka se vart de personer som emigrerade till USA egentligen tog vägen så finns det många sökvägar.

Gamla kyrkoböcker är en mycket bra källa att hitta var personer har bott och i vissa fall när de utvandrade. Men det finns också många söksajter, gratis eller sådana man betalar för. Även i Amerika finns det många sätt att söka anförvanter på eftersom alla registrerades med alla personuppgifter när de kom dit.

– Tycker ni det är motigt ibland så ge inte upp! Det finns alltid någon väg att finna nya uppgifter på, uppmuntrade han.

För att få en inblick i hur det går till att få fram mycket uppgifter hade Tibro längs Åna bjudit in Ted Rosvall till Balteryd för att bringa klarhet i vissa saker.

Ted Rosvall är en av landets främsta släktforskare med många strängar på sin lyra och han har under årens lopp givit ut många böcker i ämnet från sitt eget förlag. Han var ordförande i Sveriges Släktforskarförbund 2000-2008 och arbetar som kyrkomusiker och har komponerat flera kyrkliga sånger och visor.

Temat för denna träff var emigranter, det var närmare 1,3 miljoner personer som ville pröva lyckan over there under mitten av 1800-talet och framåt. Som exempel visade Ted hur han hade hittat sina egna släktingar som emigrerat till Amerika och som härstammade från bland annat Ransberg och Tibro. Han har även varit över i USA flera gånger och efter mycket letande träffat flera av sina släktingar.

– Ska ni börja släktforska eller redan håller på och vill försöka se vart de personer som emigrerade till USA egentligen tog vägen så finns det många sökvägar.

Gamla kyrkoböcker är en mycket bra källa att hitta var personer har bott och i vissa fall när de utvandrade. Men det finns också många söksajter, gratis eller sådana man betalar för. Även i Amerika finns det många sätt att söka anförvanter på eftersom alla registrerades med alla personuppgifter när de kom dit.

– Tycker ni det är motigt ibland så ge inte upp! Det finns alltid någon väg att finna nya uppgifter på, uppmuntrade han.

  • Elof Johansson