19 maj 2016 09:50

19 maj 2016 16:42

Emily i internationell aktion

INTERNATIONELL AKTION: Protest mot Vattenfalls brunkolsgruvor

Emily Bronstorp, 24 år, från Tibro deltog i den internationella civila olydnadsaktionen i östra Tyskland i helgen tillsammans med 4 000 andra aktivister. Med fanns sammanlagt ett hundratal andra svenskar.

Från onsdag till söndag var hon i Lausitz i östra Tyskland och deltog fysiskt i aktionen mot Vattenfalls brunkolgruvor ihop med antikolrörelsen Ende Gelände.

Hundratals aktivister i vita overaller tog sig i fredags olagligt in på Vattenfalls dagbrott i Welzow-Süd och av säkerhetsskäl avbröt bolaget brytningen. Emily var en av de aktivister som försåg aktivister inne i dagbrottet med mat, då deras plan var att övernatta där.

– Polisen försökte hindra oss med pepparspray och slag men vi lyckades få in mat.

Den svenska regeringen har ännu inte beslutat om Vattenfall får igenom förslaget att sälja brunkolsverksamheten till det tjeckiska bolaget EPH och investmentbolaget PPF. Inte förrän om några månader kommer ett besked om det blir ett ja eller nej.

Emily säger att det är viktigt att ge en stark signal att det är fel både till Vattenfall och den svenska regeringen. Budskapet är att Sverige måste hålla sitt löfte och stoppa affären med EPH och försäkra att det i stället sker en omställning till mer hållbar energi och att Vattenfall stänger ner sin verksamhet.

Emily bor i dag i Malmö och jobbar som ombudsman för Ung Vänster och har tidigare varit distriktsordförande i Skaraborg för Ung Vänster.

– Men aktionen i Tyskland gjorde jag i egenskap av aktivist med Ung vänster.

Från onsdag till söndag var hon i Lausitz i östra Tyskland och deltog fysiskt i aktionen mot Vattenfalls brunkolgruvor ihop med antikolrörelsen Ende Gelände.

Hundratals aktivister i vita overaller tog sig i fredags olagligt in på Vattenfalls dagbrott i Welzow-Süd och av säkerhetsskäl avbröt bolaget brytningen. Emily var en av de aktivister som försåg aktivister inne i dagbrottet med mat, då deras plan var att övernatta där.

– Polisen försökte hindra oss med pepparspray och slag men vi lyckades få in mat.

Den svenska regeringen har ännu inte beslutat om Vattenfall får igenom förslaget att sälja brunkolsverksamheten till det tjeckiska bolaget EPH och investmentbolaget PPF. Inte förrän om några månader kommer ett besked om det blir ett ja eller nej.

Emily säger att det är viktigt att ge en stark signal att det är fel både till Vattenfall och den svenska regeringen. Budskapet är att Sverige måste hålla sitt löfte och stoppa affären med EPH och försäkra att det i stället sker en omställning till mer hållbar energi och att Vattenfall stänger ner sin verksamhet.

Emily bor i dag i Malmö och jobbar som ombudsman för Ung Vänster och har tidigare varit distriktsordförande i Skaraborg för Ung Vänster.

– Men aktionen i Tyskland gjorde jag i egenskap av aktivist med Ung vänster.