04 jun 2016 06:00

04 jun 2016 06:00

Nappatag i sjö och å

TIBRO

Tibrobon Robert Johansson är sedan många år engagerad i Tibro Sportfiskeklubb som ungdomsledare plus en hel del annat rörande klubbens verksamhet. Robbans villighet att ideellt hugga i är onekligen en tillgång för TSFK.

När klubben arrangerar fisketävlingar brukar han finnas med på startlinjen. Förra tisdagen då ett tre timmar kort kvällsmete hölls på Örlen hade Robban påpassligt vässat formen och agnat myskan på slängtafsen under vertikalpirken med maggott.

Norr om Fiskestigen över 12 meter bottendjup hade bitvillig abborre stimmat sig. Det var bara att släppa ned och sedan hanka upp. Robban vägde in 3274 gram abborrar där den tyngsta ”borren” i påsen vägde 630 gram. Fångsten gav honom en andraplats. Tyngsta kassen hade Bernt Olsson med hela 9726 gram abborrar på vågen.

Örlen är oftast ganska svårfiskad, men när det väl stämmer kan sjön var givmild som få andra vatten. Något som Robban kan intyga via egna lyckade fiskepass genom åren plus rapporter han fått från andra fiskande då han som fisketillsyningsman kollar fiskekort på Örlen.

Flötmete

Skövdebon Johan Tibblin gillar att meta. För ett tag sedan gjorde han ett lyckat metepass i ån Flian, ett biflöde till Lidan. Flian är cirka 75 kilometer lång med källflöden som Slafsan uppströms Hornborgasjön inräknat. Flians mest åtråvärda fiskart är id och i viss mån färna. Svenska rekordet på id (3,78 kg/61,5 cm) är från Flian och fångades den 10 oktober 2015 av Dalslänningen Alexander Björk.

Chansen att fånga id av rekordformat i Flian får initierade metare från när och fjärran att dra dit. Johan Tibblin är ett av dessa metar-ess och inledde årets första satsning i ”åna” med en grann id på kroken. Efter några timmars bottenskrap, typ bottenmete utan napp, plockades flötet fram. Efter att ha röjt bort lite gammal vass runt benen för att få kastrum var det dags att slänga ut. Kroken agnades med en bit bröd.

Önskan

Flötet gled nedströms samtidigt som önskan av napp närmade sig. Efter några omkast försvann flötet plötsligt. Johan reste spöt och satte in ett mothugg. Tyngden parat med knyckarna i linändan skvallrade om att en grann fisk smakat på bagarens produkt med en krok uti. Kampen var inte speciellt dramatisk. Fisken kunde efter en liten stunds bökande i turbulent vatten säkert ledas in i håvmaskorna och lyftas upp på strandbrinken. Id med vikt 2337 gram som mätte 54 cm var fångsten. Några digitala bilder på id och fångstman knäpptes innan fisken fick friheten åter.

Fiske är kul, ha skoj !

När klubben arrangerar fisketävlingar brukar han finnas med på startlinjen. Förra tisdagen då ett tre timmar kort kvällsmete hölls på Örlen hade Robban påpassligt vässat formen och agnat myskan på slängtafsen under vertikalpirken med maggott.

Norr om Fiskestigen över 12 meter bottendjup hade bitvillig abborre stimmat sig. Det var bara att släppa ned och sedan hanka upp. Robban vägde in 3274 gram abborrar där den tyngsta ”borren” i påsen vägde 630 gram. Fångsten gav honom en andraplats. Tyngsta kassen hade Bernt Olsson med hela 9726 gram abborrar på vågen.

Örlen är oftast ganska svårfiskad, men när det väl stämmer kan sjön var givmild som få andra vatten. Något som Robban kan intyga via egna lyckade fiskepass genom åren plus rapporter han fått från andra fiskande då han som fisketillsyningsman kollar fiskekort på Örlen.

Flötmete

Skövdebon Johan Tibblin gillar att meta. För ett tag sedan gjorde han ett lyckat metepass i ån Flian, ett biflöde till Lidan. Flian är cirka 75 kilometer lång med källflöden som Slafsan uppströms Hornborgasjön inräknat. Flians mest åtråvärda fiskart är id och i viss mån färna. Svenska rekordet på id (3,78 kg/61,5 cm) är från Flian och fångades den 10 oktober 2015 av Dalslänningen Alexander Björk.

Chansen att fånga id av rekordformat i Flian får initierade metare från när och fjärran att dra dit. Johan Tibblin är ett av dessa metar-ess och inledde årets första satsning i ”åna” med en grann id på kroken. Efter några timmars bottenskrap, typ bottenmete utan napp, plockades flötet fram. Efter att ha röjt bort lite gammal vass runt benen för att få kastrum var det dags att slänga ut. Kroken agnades med en bit bröd.

Önskan

Flötet gled nedströms samtidigt som önskan av napp närmade sig. Efter några omkast försvann flötet plötsligt. Johan reste spöt och satte in ett mothugg. Tyngden parat med knyckarna i linändan skvallrade om att en grann fisk smakat på bagarens produkt med en krok uti. Kampen var inte speciellt dramatisk. Fisken kunde efter en liten stunds bökande i turbulent vatten säkert ledas in i håvmaskorna och lyftas upp på strandbrinken. Id med vikt 2337 gram som mätte 54 cm var fångsten. Några digitala bilder på id och fångstman knäpptes innan fisken fick friheten åter.

Fiske är kul, ha skoj !

  • Björn Blomqvist