17 jun 2016 06:00

17 jun 2016 06:00

Tibros hjälte om sin resa

TIBROFRUKOST: Anders om med- och motgångar i karriären

Tibros hjälte sjufaldige världsmästaren i enduro Anders Eriksson var gäst när säsongens sista Tibrofrukost hölls på restaurang Inredia. En föreläsning om ofattbar envishet.

Hans medverkan i ”Mästarnas mästare” och ”I huvudet på Gunde Svan” har gjort honom än mer intressant som föreläsare och Tibrofrukosten var välbesökt. Anders berättade med stor ödmjuhet om sina idoler och förebilder Tibro MK:s Sven-Erik Jönsson och Peter Hansson.

– Tänk er att de allra bästa i sporten fanns i Tibro. Jag tränade med världseliten!

1986 kom hans första endurotävling på en Hva 125 med seger i motionsklassen, 1989 fick han det efterlängtade körkortet, karriären startade och 1991 drog VM-cirkusen i gång på allvar och Anders blev tvåa det första VM-året och världsmästare 1995.

Fick fabrikskontrakt

1996 följde fabrikskontraktet med Husqvarna och träning på heltid med Italien som bas. Under hans tid hos Husqvarna 1996-2007 följde sex VM-titlar, tre Kåsasegrar och han blev femfaldig tysk mästare.

En svår olycka inträffade som bekant inför en VM-deltävling i Finland 2005, denna ledde till ett års frånvaro från tävlingsbanorna och en tuff rehabilitering. Anders greppade de möjligheter som ändå fanns och satt så småningom på hojen igen.

2008 satsade Bmw på enduro med en 450 4t och Anders knöts upp som tävlande testförare. Nästa samarbete blev med Yamaha, Sverige, och det blev framskjutna placeringar i SM, Gotland GGN och Kåsan. 2014 erbjöd Sherco i Frankrike Anders att bli tävlande ambassadör för märket i Norden och det är nu hans uppgift. Sedan början av 2000-talet bedriver han inom ramen för Anders Eriksson racing AB också läger- och träningsverksamhet för enskilda, klubbar och företag och han är idag landslagets tränare.

Hans medverkan i ”Mästarnas mästare” och ”I huvudet på Gunde Svan” har gjort honom än mer intressant som föreläsare och Tibrofrukosten var välbesökt. Anders berättade med stor ödmjuhet om sina idoler och förebilder Tibro MK:s Sven-Erik Jönsson och Peter Hansson.

– Tänk er att de allra bästa i sporten fanns i Tibro. Jag tränade med världseliten!

1986 kom hans första endurotävling på en Hva 125 med seger i motionsklassen, 1989 fick han det efterlängtade körkortet, karriären startade och 1991 drog VM-cirkusen i gång på allvar och Anders blev tvåa det första VM-året och världsmästare 1995.

Fick fabrikskontrakt

1996 följde fabrikskontraktet med Husqvarna och träning på heltid med Italien som bas. Under hans tid hos Husqvarna 1996-2007 följde sex VM-titlar, tre Kåsasegrar och han blev femfaldig tysk mästare.

En svår olycka inträffade som bekant inför en VM-deltävling i Finland 2005, denna ledde till ett års frånvaro från tävlingsbanorna och en tuff rehabilitering. Anders greppade de möjligheter som ändå fanns och satt så småningom på hojen igen.

2008 satsade Bmw på enduro med en 450 4t och Anders knöts upp som tävlande testförare. Nästa samarbete blev med Yamaha, Sverige, och det blev framskjutna placeringar i SM, Gotland GGN och Kåsan. 2014 erbjöd Sherco i Frankrike Anders att bli tävlande ambassadör för märket i Norden och det är nu hans uppgift. Sedan början av 2000-talet bedriver han inom ramen för Anders Eriksson racing AB också läger- och träningsverksamhet för enskilda, klubbar och företag och han är idag landslagets tränare.