04 jul 2016 06:00

04 jul 2016 06:00

Över 300 personer kom på kakkalas

BALTERYD: 44 sorter att välja på

Stora kakkalaset och Hembygdsdagen i Balteryd lockade över 300 besökare. Det fanns 44 olika sorters hembakade kakor att välja bland.

Förutsättningarna för arrangemanget såg inte något vidare ut på lördagsförmiddagen när regnet bara öste ner men lagom till öppningsdags så var vädergudarna tillmötesgående. Besökarna kom och innan kaffeserveringen började kunde de gå runt och titta på alla aktiviteter som pågick inomhus och utomhus.

Mycket att ta del av

Många personer var mycket intresserade av sitt ursprung och passade på att få information av släktforskarna hur det går att göra för att få tag på uppgifterna om sina anförvanter. Knyppling detta gamla hantverk för att till exempel göra spetsar går ut på att flytta trådrullar hit och dit och få ett mönster av, var många förundrade över. En torpinventering håller på att färdigställas och ska i framtiden vara tillgängligt på internet. Att skriva med gåspenna och bläck var inte det enklaste sättet att skriva på men med lite träning lyckades en del att få det plumpfritt.

Gjorde rep

Utomhus visades hur det går till att göra rep i en gammal repslagningsmaskin, helt handdriven och med ett otroligt fint resultat. Att få lära sig slipa sin medhavda lie var det några som passade på att göra under överinseende av någon kunnig person. Att med ett par koppartrådar leta reda på currylinjer, som finns med cirka 4 m mellanrum i marken, fanns flera tvivlare men efter att ha provat på det så ändrade de uppfattning när trådarna helt plötsligt rörde sig. På ladugårdsbacken hade Motorhistoriska en del maskiner i gång.

Strykande åtgång

Inne på logen där kaffet serverades var stämningen på topp när de kaksugna kunde välja på 44 olika sorters hembakade kakor som hade en strykande åtgång. Det fanns allt från bullar och mjuka kakor till riktiga godbitar. Det är de olika föreningarnas medlemmar som hade bakat. För musik och sångunderhållningen hade Tibrobäljarna engagerats. De bjöd på allt från schlagers till gamla skillingtryck som framfördes på ett sätt som verkligen engagerade publiken. Det var ett arrangemang i Tibro längs Åna programutbud under året och nästa stora händelse blir Tårtkalaset 30 juli.

Förutsättningarna för arrangemanget såg inte något vidare ut på lördagsförmiddagen när regnet bara öste ner men lagom till öppningsdags så var vädergudarna tillmötesgående. Besökarna kom och innan kaffeserveringen började kunde de gå runt och titta på alla aktiviteter som pågick inomhus och utomhus.

Mycket att ta del av

Många personer var mycket intresserade av sitt ursprung och passade på att få information av släktforskarna hur det går att göra för att få tag på uppgifterna om sina anförvanter. Knyppling detta gamla hantverk för att till exempel göra spetsar går ut på att flytta trådrullar hit och dit och få ett mönster av, var många förundrade över. En torpinventering håller på att färdigställas och ska i framtiden vara tillgängligt på internet. Att skriva med gåspenna och bläck var inte det enklaste sättet att skriva på men med lite träning lyckades en del att få det plumpfritt.

Gjorde rep

Utomhus visades hur det går till att göra rep i en gammal repslagningsmaskin, helt handdriven och med ett otroligt fint resultat. Att få lära sig slipa sin medhavda lie var det några som passade på att göra under överinseende av någon kunnig person. Att med ett par koppartrådar leta reda på currylinjer, som finns med cirka 4 m mellanrum i marken, fanns flera tvivlare men efter att ha provat på det så ändrade de uppfattning när trådarna helt plötsligt rörde sig. På ladugårdsbacken hade Motorhistoriska en del maskiner i gång.

Strykande åtgång

Inne på logen där kaffet serverades var stämningen på topp när de kaksugna kunde välja på 44 olika sorters hembakade kakor som hade en strykande åtgång. Det fanns allt från bullar och mjuka kakor till riktiga godbitar. Det är de olika föreningarnas medlemmar som hade bakat. För musik och sångunderhållningen hade Tibrobäljarna engagerats. De bjöd på allt från schlagers till gamla skillingtryck som framfördes på ett sätt som verkligen engagerade publiken. Det var ett arrangemang i Tibro längs Åna programutbud under året och nästa stora händelse blir Tårtkalaset 30 juli.

  • Elof Johansson