01 aug 2016 06:00

01 aug 2016 06:00

Folkmusiker på träff

TIBRO: Träff för spelmän och spelkvinnor i Balteryd

Tibro Spelmansgille och Tibro längs Åna anordnade den traditionella träffen för musikutövare inom folkmusiken.

Redan ute på gården till Balteryd hördes musiken från för dagen olika konstellationer där de satt både inom och utomhus och spelade. Totalt hade det samlats över 40 spelsugna musiker. Det är stor spridning från var spelmännen kommer från, längst ifrån kom en spelande tjej från Stockholm och vidare från Jönköping och från trakterna runtomkring i länet. Det spelades på fioler, nyckelharpor, gitarrer, dragspel, durspel, munspel med mera.

Evigt ung i sinnet

En av förgrundsfigurerna inom folkmusiken i Västergötland är Sven-Ingvar Heij 95 år ung som med inlevelse spelar på sin fiol och dessutom sjunger med en otroligt fin stämma, gamla visor från förr. Han är mestadels den som anför sina medspelare i musiken.

– Jag började spela fiol i sexårs-åldern tror jag, kanske något tidigare, men har aldrig tagit någon lektion utan har lyssnat och lärt mig den vägen berättade Sven-Ingvar. Fortfarande lär jag mig någon ny låt då och då fortsatte han samtidigt som han greppade fiolen och började spela.

Det spelades både polskor, hambo, schottisar, valser ja allt vad som finns att spela. Durspelarna totalt ett tiotal stycken hade förskansat sig ett eget rum och spelade sådana låtar som passar för deras instrument eftersom de inte har så många olika stämmor att tillgå. En trivsam eftermiddag i musikens tecken.

Redan ute på gården till Balteryd hördes musiken från för dagen olika konstellationer där de satt både inom och utomhus och spelade. Totalt hade det samlats över 40 spelsugna musiker. Det är stor spridning från var spelmännen kommer från, längst ifrån kom en spelande tjej från Stockholm och vidare från Jönköping och från trakterna runtomkring i länet. Det spelades på fioler, nyckelharpor, gitarrer, dragspel, durspel, munspel med mera.

Evigt ung i sinnet

En av förgrundsfigurerna inom folkmusiken i Västergötland är Sven-Ingvar Heij 95 år ung som med inlevelse spelar på sin fiol och dessutom sjunger med en otroligt fin stämma, gamla visor från förr. Han är mestadels den som anför sina medspelare i musiken.

– Jag började spela fiol i sexårs-åldern tror jag, kanske något tidigare, men har aldrig tagit någon lektion utan har lyssnat och lärt mig den vägen berättade Sven-Ingvar. Fortfarande lär jag mig någon ny låt då och då fortsatte han samtidigt som han greppade fiolen och började spela.

Det spelades både polskor, hambo, schottisar, valser ja allt vad som finns att spela. Durspelarna totalt ett tiotal stycken hade förskansat sig ett eget rum och spelade sådana låtar som passar för deras instrument eftersom de inte har så många olika stämmor att tillgå. En trivsam eftermiddag i musikens tecken.

  • Elof Johansson