26 aug 2016 11:18

26 aug 2016 11:57

Mördade mamman – döms till vård

NYHETER: Dom mot 25-årig Tibrobo

Att det fanns övertygande bevisning för att den 25-årige mannen dödade sin mamma genom att slå henne med olika tillhyggen kom tingsrätten fram till redan i juli. Och i den dom som meddelades på fredagen står det klart att domstolen rubricerar gärningen som mord.

Med olika tillhyggen slog mannen ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polisen om händelsen och berättade att han hade dödat henne. Han åtalades senare misstänkt för mord och rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde i juli. Tingsrätten kom redan då fram till att det fanns övertygande bevisning om att 25-åringen hade begått gärningen enligt åklagarens gärningsbeskrivning, men man tog då inte ställning till rubriceringen.

Domstolen beslutade också att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Redan innan rättegången hade han nämligen genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kunde lida av en allvarlig psykisk störning.

Den mer omfattande rättspsykiatriska undersökningen visade också enligt Rättsmedicinalverket att han har en allvarlig psykisk störning och att han begick den åtalade gärningen under påverkan av denna. I det rättspsykiatriska utlåtandet framkom också att det till följd av störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag och att han till följd av störningen har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.

Rättegången mot mannen avslutades i mitten av augusti och på fredagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt.

Domstolen har kommit fram till att gärningen ska rubriceras som mord och 25-åringen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen drabbades av psykiska problem i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot henne och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård.

Han har under rättegången erkänt de faktiska omständigheterna kring händelsen, men har via sin advokat hävdat att det saknades uppsåt att döda mamman, att det istället handlade om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet, att han kände sig hotad av mamman.

Med olika tillhyggen slog mannen ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polisen om händelsen och berättade att han hade dödat henne. Han åtalades senare misstänkt för mord och rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde i juli. Tingsrätten kom redan då fram till att det fanns övertygande bevisning om att 25-åringen hade begått gärningen enligt åklagarens gärningsbeskrivning, men man tog då inte ställning till rubriceringen.

Domstolen beslutade också att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Redan innan rättegången hade han nämligen genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kunde lida av en allvarlig psykisk störning.

Den mer omfattande rättspsykiatriska undersökningen visade också enligt Rättsmedicinalverket att han har en allvarlig psykisk störning och att han begick den åtalade gärningen under påverkan av denna. I det rättspsykiatriska utlåtandet framkom också att det till följd av störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag och att han till följd av störningen har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.

Rättegången mot mannen avslutades i mitten av augusti och på fredagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt.

Domstolen har kommit fram till att gärningen ska rubriceras som mord och 25-åringen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen drabbades av psykiska problem i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot henne och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård.

Han har under rättegången erkänt de faktiska omständigheterna kring händelsen, men har via sin advokat hävdat att det saknades uppsåt att döda mamman, att det istället handlade om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet, att han kände sig hotad av mamman.