13 sep 2016 06:00

13 sep 2016 06:00

En vanlig dag år 1913

BALTERYD: Tradition för skolbarnen

Tredjeklassarna har fått uppleva hur det kunde vara en vanlig dag år 1913.

Förväntans fulla steg de ur bussen och togs emot vid skolhuset i Balteryd där de fick följa med till tidsmaskinen. Men först fick de lägga sin medhavda frukost i jordkällaren, vilket var lite kuslig tyckte en del.

Vid tidsmaskinen undrade pigan Kajsa: ”Varifrån kommer ni? Hon hade varit olydig och gått in i huset och dragit på det stora hjulet och plötsligt kommit till nutid från sin egen tid år 1913.

Kajsa erbjöd dem att följa med henne till 1913 och de fick snabbt byta kläder. Så började göromålen. Drängarna sågade och bar in ved och pigorna kardade, vävde och kokade grynkorv. Halva klassen fick under tiden gå till skolan och förkovra sig i läsning och räkning.

Under lördagen var föräldrarna inbjuda att ta del av vad barnen fått uppleva och även smaka på grynkorven.

Förväntans fulla steg de ur bussen och togs emot vid skolhuset i Balteryd där de fick följa med till tidsmaskinen. Men först fick de lägga sin medhavda frukost i jordkällaren, vilket var lite kuslig tyckte en del.

Vid tidsmaskinen undrade pigan Kajsa: ”Varifrån kommer ni? Hon hade varit olydig och gått in i huset och dragit på det stora hjulet och plötsligt kommit till nutid från sin egen tid år 1913.

Kajsa erbjöd dem att följa med henne till 1913 och de fick snabbt byta kläder. Så började göromålen. Drängarna sågade och bar in ved och pigorna kardade, vävde och kokade grynkorv. Halva klassen fick under tiden gå till skolan och förkovra sig i läsning och räkning.

Under lördagen var föräldrarna inbjuda att ta del av vad barnen fått uppleva och även smaka på grynkorven.

  • Elof Johansson