19 sep 2016 09:43

19 sep 2016 09:45

Slog ihjäl mamman – vill frikännas

NYHETER

Den 25-årige mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på mamman, han slog ihjäl henne med olika tillhyggen. Men han vill frikännas och överklagar därför domen.

25-åringen slog ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polis om händelsen och berättade då att han hade dödat eller höll på att döda henne. Han åtalades för mord och vid rättegången i juli kom domstolen fram till att det fanns övertygande bevisning om att han hade begått gärningen.

Mannen erkände

Han erkände de faktiska omständigheterna, men han hävdade att han saknat uppsåt, att det handlade om ett inbillat nödvärn där hans agerande berodde på det psykiska tillståndet, att han kände sig hotad av mamman.

Men i en dom i augusti slog Skaraborgs tingsrätt fast att mannen uppsåtligen hade dödat sin mamma och gärningen bedömdes som mord. ”Tingrätten finner det styrkt att XX medvetet har gått till angrepp mot NN med avsikt att döda henne”, sades i domen.

Vill frias

Fast mannen säger i ett överklagande till hovrätten att åtalet bör ogillas eftersom det var hans dåliga psykiska mående som ledde till gärningen. I andra hand yrkar han, via sin advokat, att oaktsamhet har förelegat till att kvinnan skulle avlida. Han har också med ett tredjehandsyrkande om att gärningen ska rubriceras som dråp i stället för mord.

Mannen har haft psykiska problem under stora delar av sitt liv. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne.

25-åringen slog ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polis om händelsen och berättade då att han hade dödat eller höll på att döda henne. Han åtalades för mord och vid rättegången i juli kom domstolen fram till att det fanns övertygande bevisning om att han hade begått gärningen.

Mannen erkände

Han erkände de faktiska omständigheterna, men han hävdade att han saknat uppsåt, att det handlade om ett inbillat nödvärn där hans agerande berodde på det psykiska tillståndet, att han kände sig hotad av mamman.

Men i en dom i augusti slog Skaraborgs tingsrätt fast att mannen uppsåtligen hade dödat sin mamma och gärningen bedömdes som mord. ”Tingrätten finner det styrkt att XX medvetet har gått till angrepp mot NN med avsikt att döda henne”, sades i domen.

Vill frias

Fast mannen säger i ett överklagande till hovrätten att åtalet bör ogillas eftersom det var hans dåliga psykiska mående som ledde till gärningen. I andra hand yrkar han, via sin advokat, att oaktsamhet har förelegat till att kvinnan skulle avlida. Han har också med ett tredjehandsyrkande om att gärningen ska rubriceras som dråp i stället för mord.

Mannen har haft psykiska problem under stora delar av sitt liv. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne.