30 sep 2016 06:00

30 sep 2016 06:00

Historien om Öst-Anton

BALTERYD: Berättarkväll om länsmannamördaren

Över 80 intresserade kom till Balteryd för att höra Jan-Åke Andersson berätta om länsmansmördare Öst-Anton under Tibro längs Ånas berättarkväll. Intresset var så stort att alla inte fick plats och en repris kommer den 5 oktober.

Öst-Anton från Pikkatorp strax utanför Tibro föddes på nyårsaftonen år 1891. I sin mor ”Östlina” hade han en bra lärarinna i konsten att överleva på knappa tillgångar.

Det försvann både det ena och det andra från folk i trakten, mat och bruksföremål som senare dök upp till försäljning på andra orter.

– När bönderna hade varit i kvarnen och fått sin säd malen och det gick trögt uppför backarna var det lätt att ett par säckar mjöl ramlade av hästskjutsen, berättade Jan-Åke som hört många historier från Gustav Hägg som kände till mycket om Öst-Anton.

Att Jan-Åke fick så mycket berättat för sig av Gustav berodde på att han som barn ofta var hos honom när det inte fanns någon hemma.

– Det var med stor spänning jag gick dit för att höra alla historier om Öst-Anton.

Öst-Anton var många gånger den tidens Robin Hood när han hjälpte de mindre bemedlade med mat och annat.

Skyddade sin mor

Han fick skydda sin mor och syster från personer som inte alltid hade goda avsikter med sina besök där de bodde mitt ute i skogen. Hans kriminella bana gjorde att han många gånger fängslades men på ett eller annat sätt lyckades han fly undan rättvisan.

Med åren blev han mer och mer jagad och flydde till Norge med sin kumpan. Han blev känd även där för sina stöldturnéer och uppbåden jagade honom. När till slut ett uppbåd hann upp de båda kumpanerna uppstod skottlossning och en kula dödade länsmannen.

Men de båda brottslingarna undkom och försökte troligtvis ta sig tillbaka till Sverige men blev upphunna vid Aremark, där de gömt sig och tillfångatogs. Öst-Anton sköt sig själv i huvudet och avled den 21 oktober 1926.

Öst-Anton från Pikkatorp strax utanför Tibro föddes på nyårsaftonen år 1891. I sin mor ”Östlina” hade han en bra lärarinna i konsten att överleva på knappa tillgångar.

Det försvann både det ena och det andra från folk i trakten, mat och bruksföremål som senare dök upp till försäljning på andra orter.

– När bönderna hade varit i kvarnen och fått sin säd malen och det gick trögt uppför backarna var det lätt att ett par säckar mjöl ramlade av hästskjutsen, berättade Jan-Åke som hört många historier från Gustav Hägg som kände till mycket om Öst-Anton.

Att Jan-Åke fick så mycket berättat för sig av Gustav berodde på att han som barn ofta var hos honom när det inte fanns någon hemma.

– Det var med stor spänning jag gick dit för att höra alla historier om Öst-Anton.

Öst-Anton var många gånger den tidens Robin Hood när han hjälpte de mindre bemedlade med mat och annat.

Skyddade sin mor

Han fick skydda sin mor och syster från personer som inte alltid hade goda avsikter med sina besök där de bodde mitt ute i skogen. Hans kriminella bana gjorde att han många gånger fängslades men på ett eller annat sätt lyckades han fly undan rättvisan.

Med åren blev han mer och mer jagad och flydde till Norge med sin kumpan. Han blev känd även där för sina stöldturnéer och uppbåden jagade honom. När till slut ett uppbåd hann upp de båda kumpanerna uppstod skottlossning och en kula dödade länsmannen.

Men de båda brottslingarna undkom och försökte troligtvis ta sig tillbaka till Sverige men blev upphunna vid Aremark, där de gömt sig och tillfångatogs. Öst-Anton sköt sig själv i huvudet och avled den 21 oktober 1926.

  • Elof Johansson