05 okt 2016 06:00

05 okt 2016 06:00

Från Vallentuna till Tibro

TIBRO: Ny pingspastor på plats

Bengt Richter är ny pingstpastor i Tibro. Men då han i januari för första gången besökte orten fick han ta kartan till hjälp för att hitta.

Bengt kommer närmast från en tjänst som pingstpastor i Vallentuna norr om Stockholm. Han hade en tid haft tankar på att flytta och när han fick ett telefonsamtal från Tibro blev han genast intresserad.

– Trots att jag inte kände en enda människa här kändes det lite som hemma redan från början. Och jag sa till min fru, det här kan bli något, berättar Bengt.

Bengt är uppväxt i Kungälv i en kristen familj. Under en tid i tonåren var intresset för kyrkan inte så stort. Hans största intresse då var bandy. Men i artonårsåldern valde han att engagera sig mera i kyrkan.

– Då hann jag inte med bandyn och jag var inte så bra heller, säger han.

Han utbildade sig till pastor och började jobba i pingstkyrkan i Tranås. Nästa arbetsplats blev Finspång.

– I slutet av 60-talet började jag att plugga medie-och missionskunskap på pingströrelsens folkhögskola Kaggeholm. Efter två års utbildning fick jag en förfrågan om att bli lärare på skolan, säger han.

Utbildade journalister

Under tiden som lärare mötte Bengt många unga entusiastiska elever som senare fått jobb som radiojournalister på olika P4-stationer och på TV. 2004 återgick han till pastorsyrket och arbetade i Vallentuna pingstkyrka. En församling med 125 medlemmar belägen i en stor stad.

– Helt annorlunda mot här i Tibro där orten är mycket mindre men församlingen större, cirka 300 medlemmar. Det ska bli en spännande upplevelse, säger Bengt.

Han hoppas på att hitta ett bra samarbete med kommunen och pressen. Och han vill inte bli sittande instängd på ett kontor utan vill visa sig ute bland människor.

Bengt kommer närmast från en tjänst som pingstpastor i Vallentuna norr om Stockholm. Han hade en tid haft tankar på att flytta och när han fick ett telefonsamtal från Tibro blev han genast intresserad.

– Trots att jag inte kände en enda människa här kändes det lite som hemma redan från början. Och jag sa till min fru, det här kan bli något, berättar Bengt.

Bengt är uppväxt i Kungälv i en kristen familj. Under en tid i tonåren var intresset för kyrkan inte så stort. Hans största intresse då var bandy. Men i artonårsåldern valde han att engagera sig mera i kyrkan.

– Då hann jag inte med bandyn och jag var inte så bra heller, säger han.

Han utbildade sig till pastor och började jobba i pingstkyrkan i Tranås. Nästa arbetsplats blev Finspång.

– I slutet av 60-talet började jag att plugga medie-och missionskunskap på pingströrelsens folkhögskola Kaggeholm. Efter två års utbildning fick jag en förfrågan om att bli lärare på skolan, säger han.

Utbildade journalister

Under tiden som lärare mötte Bengt många unga entusiastiska elever som senare fått jobb som radiojournalister på olika P4-stationer och på TV. 2004 återgick han till pastorsyrket och arbetade i Vallentuna pingstkyrka. En församling med 125 medlemmar belägen i en stor stad.

– Helt annorlunda mot här i Tibro där orten är mycket mindre men församlingen större, cirka 300 medlemmar. Det ska bli en spännande upplevelse, säger Bengt.

Han hoppas på att hitta ett bra samarbete med kommunen och pressen. Och han vill inte bli sittande instängd på ett kontor utan vill visa sig ute bland människor.

  • Börje Sahlén