07 okt 2016 06:00

07 okt 2016 06:00

Mathilda blev butikchef

NÄRINGSLIV: Ville utmana sig själv

Direkt efter gymnasiet bestämde sig Mathilda Freed, i dag 23 år: ”Jag ville utmana mig själv!”
Hon tog en treveckors bartenderutbildning i Spanien och flyttade in i ett kollektiv i Oslo. En oväntad karriär tog fart och hon blev efter ett tag franschaistagare hos butikskedjan Deli de Luca.

Som 19-åring flyttade Mathilda till Oslo, tog jobb som säljare på en fiskbil och knackade dörr men kände att hon ville utvecklas vidare på arbetsmarknaden.

Hon kom i kontakt med kioskkedjan Deli de Luca i april 2013 och började jobba heltid som affärsanställd, bytte butik, blev assisterande butikchef och tog som 21 åring över som franchisetagare och butikschef.

– Det var ett stenhårt jobb från morgon till kväll, men jag älskade det.

Hon har också byggt upp en butik i Sandnes utanför Stavanger.

– Det var kul men samtidigt slitsamt med hård press från huvudkontoret. Jag jobbade jämt och kände att jag höll på att bränna ut mig och fick sakta ner på tempot.

I augusti 2015 hade hon varit i Norge i tre år och tagit över en butik i centrala Oslo längs ett shoppingstråk.

– Jag hade väl själv aldrig trott att jag tre år efter gymnasiet skulle driva ett eget företag. Men så blev det.

I dag är hon 23 och fortfarande företagare.

– Jag har egentligen aldrig varit ledig och jag vet precis vad jag vill göra i mitt liv; ”Jag ska bli rik och ha ett eget företag, skrattar Mathilda.

Hon kan nu se sig själv som lite av en förebild för andra unga som ska bege ut i arbetslivet utan erfarenhet eller full utbildning:

– Jag hade heller inte de bästa betygen men man får kämpa lite hårdare bara.

Man lär sig

Hennes råd till den som inte riktigt vågar lita på sin förmåga är:

– Du ska inte låta dig stoppas av brist på erfarenheter, motivera istället arbetsgivaren om de kvalifikationerna som krävs. Man lär sig under tiden och man kan inte börja på topp. Så småningom har man den erfarenhet som krävs och ens cv blir efter en tid starkare.

Ett arbetsintyg om ett avklarat arbete har mer betydelse än man tror tillägger hon.

– Det kan avgöra om du får jobbet eller inte så våga ta egna intiativ och visa att du vill lära dig. Får du extrauppgifter så ta dem! Man måste bara vara beredd att ge det där lilla extra som vi alla har någonstans inom oss.

Som 19-åring flyttade Mathilda till Oslo, tog jobb som säljare på en fiskbil och knackade dörr men kände att hon ville utvecklas vidare på arbetsmarknaden.

Hon kom i kontakt med kioskkedjan Deli de Luca i april 2013 och började jobba heltid som affärsanställd, bytte butik, blev assisterande butikchef och tog som 21 åring över som franchisetagare och butikschef.

– Det var ett stenhårt jobb från morgon till kväll, men jag älskade det.

Hon har också byggt upp en butik i Sandnes utanför Stavanger.

– Det var kul men samtidigt slitsamt med hård press från huvudkontoret. Jag jobbade jämt och kände att jag höll på att bränna ut mig och fick sakta ner på tempot.

I augusti 2015 hade hon varit i Norge i tre år och tagit över en butik i centrala Oslo längs ett shoppingstråk.

– Jag hade väl själv aldrig trott att jag tre år efter gymnasiet skulle driva ett eget företag. Men så blev det.

I dag är hon 23 och fortfarande företagare.

– Jag har egentligen aldrig varit ledig och jag vet precis vad jag vill göra i mitt liv; ”Jag ska bli rik och ha ett eget företag, skrattar Mathilda.

Hon kan nu se sig själv som lite av en förebild för andra unga som ska bege ut i arbetslivet utan erfarenhet eller full utbildning:

– Jag hade heller inte de bästa betygen men man får kämpa lite hårdare bara.

Man lär sig

Hennes råd till den som inte riktigt vågar lita på sin förmåga är:

– Du ska inte låta dig stoppas av brist på erfarenheter, motivera istället arbetsgivaren om de kvalifikationerna som krävs. Man lär sig under tiden och man kan inte börja på topp. Så småningom har man den erfarenhet som krävs och ens cv blir efter en tid starkare.

Ett arbetsintyg om ett avklarat arbete har mer betydelse än man tror tillägger hon.

– Det kan avgöra om du får jobbet eller inte så våga ta egna intiativ och visa att du vill lära dig. Får du extrauppgifter så ta dem! Man måste bara vara beredd att ge det där lilla extra som vi alla har någonstans inom oss.