17 jul 2017 14:05

17 jul 2017 14:05

Bjöd på musikalisk resa i tiden

TIBRO: Musik i sommarkväll i Högåskyrkan

Denna kväll gästades Tibro av Magnus Larsson som spelade klassisk gitarr och teorbe. Resa i tid och rum var namnet på konserten som speglade musiken från 1600-talet fram till vår tid.

Magnus är bördig från Skövde och han har studerat klassisk musik på musikhögskolor både i Oslo och i Tyskland under åtta års tid. Till hösten är det dags för Magnus att få sin mastertitel i Sydnorge. Han spelade på klassisk gitarr och teorbe, som är ett stränginstrument som en gitarr med ett utbyggt stall för bassträngar, en kombination av en gitarr och basfiol. Det var den nya musiken från 1600 talet som krävde ett instrument med ett djupt basregister till ackompanjemang.

Magnus började konserten med att spela på sin teorbe, två verk av den tyske kompositören Kapsberger som levde i slutet av 1700 talet. Det var mycket barockmusik som spelades på den tiden både fransk spansk och italiensk. Han bytte till gitarr efter de inledande verken och det märktes genast att han är en begåvning på sina instrument. Musik från Amerika och Cuba hade han också på sin repertoar. Johan Sebastian Bachs Andante och Allegro hade han arrangerat så att de passade för gitarr. Efter andakten som hölls av Bengt Gustavsson, framförde Magnus två improvisationer som han hade gjort, på preludium och Tarantella Napoletana och som han framförde på sin teorbe. Ett extra nummer ”Spansk Romans” avslutade den högtidliga kvällen.

Magnus är bördig från Skövde och han har studerat klassisk musik på musikhögskolor både i Oslo och i Tyskland under åtta års tid. Till hösten är det dags för Magnus att få sin mastertitel i Sydnorge. Han spelade på klassisk gitarr och teorbe, som är ett stränginstrument som en gitarr med ett utbyggt stall för bassträngar, en kombination av en gitarr och basfiol. Det var den nya musiken från 1600 talet som krävde ett instrument med ett djupt basregister till ackompanjemang.

Magnus började konserten med att spela på sin teorbe, två verk av den tyske kompositören Kapsberger som levde i slutet av 1700 talet. Det var mycket barockmusik som spelades på den tiden både fransk spansk och italiensk. Han bytte till gitarr efter de inledande verken och det märktes genast att han är en begåvning på sina instrument. Musik från Amerika och Cuba hade han också på sin repertoar. Johan Sebastian Bachs Andante och Allegro hade han arrangerat så att de passade för gitarr. Efter andakten som hölls av Bengt Gustavsson, framförde Magnus två improvisationer som han hade gjort, på preludium och Tarantella Napoletana och som han framförde på sin teorbe. Ett extra nummer ”Spansk Romans” avslutade den högtidliga kvällen.

  • Elof Johansson