03 dec 2017 21:39

03 dec 2017 22:25

Stort julbak i Balteryd

TIBRO: Bröd bakades i Balteryd

Fyrtioårig tradition av att baka bröd i Balteryd drog som vanligt många köpsugna kunder under helgen.
– Viktigt att traditionen hålls levande, sade Håkan Larsson ordförande i Hembygdsföreningen.

Redan 1977 var första gången det bakades bröd i Balteryd vilket har fortsatt varje år sedan dess så i år är det 40-årsjubileum. Det bakas i den stora vedeldade ugnen i storstugan.

Många hjälps åt

För att det ska bli rätt värme i ugnen måste det eldas redan från morgonen.

Det är många personer som hjälps åt under de två dagarna. Minst sex personer per arbetslag i köket går det åt.

Ett av de tyngre göromålen är att sätta degen och sedan knåda den så att den blir lättarbetad för de som kavlar ut den till brödkakor.

Närmare 1200 brödkakor bakades på två dagar.

– Jag kommer ihåg första gången vi bakade då kostade en brödkaka fem kronor, sade Vanja Thorsell, en av de som varit med från starten.

Nya varje år

Att traditionen kan hållas vid liv beror på att det kommer några nya varje år för att lära sig konsten att baka bröd i den sortens ugn.

– Viktigt att traditionen hålls levande så att nästa generation också får chansen att prova på ett gammalt sätt att baka på, sade Håkan Larsson ordförande i Hembygdsföreningen.

Stort utbud

Hemstöpta ljus, ljuskronor, julgranskarameller, gammaldags konfetti, dörrkransar med mera fanns att köpa.

Flera lotterier fanns det också, bland annat ett med pepparkakshus och diverse andra pepparkaksalster.

Årets upplaga av boken ”Från Ransberg och Kyrkefalla” hade precis kommit ut och fanns också att tillgå.

När de sedan hade handlat färdigt var det bara att fortsätta till Ingelsby gamla skola och där man kunde dricka en kopp kaffe med hembakat bröd. Många gamla bekanta träffades och det blev mycket prat över kaffet.

Redan 1977 var första gången det bakades bröd i Balteryd vilket har fortsatt varje år sedan dess så i år är det 40-årsjubileum. Det bakas i den stora vedeldade ugnen i storstugan.

Många hjälps åt

För att det ska bli rätt värme i ugnen måste det eldas redan från morgonen.

Det är många personer som hjälps åt under de två dagarna. Minst sex personer per arbetslag i köket går det åt.

Ett av de tyngre göromålen är att sätta degen och sedan knåda den så att den blir lättarbetad för de som kavlar ut den till brödkakor.

Närmare 1200 brödkakor bakades på två dagar.

– Jag kommer ihåg första gången vi bakade då kostade en brödkaka fem kronor, sade Vanja Thorsell, en av de som varit med från starten.

Nya varje år

Att traditionen kan hållas vid liv beror på att det kommer några nya varje år för att lära sig konsten att baka bröd i den sortens ugn.

– Viktigt att traditionen hålls levande så att nästa generation också får chansen att prova på ett gammalt sätt att baka på, sade Håkan Larsson ordförande i Hembygdsföreningen.

Stort utbud

Hemstöpta ljus, ljuskronor, julgranskarameller, gammaldags konfetti, dörrkransar med mera fanns att köpa.

Flera lotterier fanns det också, bland annat ett med pepparkakshus och diverse andra pepparkaksalster.

Årets upplaga av boken ”Från Ransberg och Kyrkefalla” hade precis kommit ut och fanns också att tillgå.

När de sedan hade handlat färdigt var det bara att fortsätta till Ingelsby gamla skola och där man kunde dricka en kopp kaffe med hembakat bröd. Många gamla bekanta träffades och det blev mycket prat över kaffet.

  • Elof Johansson