06 dec 2017 19:02

06 dec 2017 19:02

Det har blåst full storm

KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE: Hoppas på återställt förtroende

När en kommun hamnar i riksfokus för en kommunskandal som ”Greta” blåser det full storm, som kommunalrådet uttryckt det. SLA frågade kommunalrådet Rolf Eriksson (S) hur han tror att händelsen påverkat Tibros anseende.

Han är helt klar över svaret:

– Det här har givetvis påverkat Tibro kommuns anseende. Vi hoppas, utifrån det sätt som vi har hanterat ärendet hittills, att vi ska kunna bidra till att förtroendet för både socialtjänsten och Tibro kommun som helhet återställs inom en snar framtid.

– Medarbetarna inom Tibro kommun gör goda arbetsinsatser varje dag och det ska vi stötta, uppmuntra och utveckla.

Under onsdagseftermiddagen arbetsbefriades två höga chefer inom socialförvaltningen (se artikeln ovan) fram till och med den 19 januari, då den oberoende arbetsmiljökartläggningen beräknas bli klar. 17 medarbetare underställda socialförvaltningens tre högsta chefer ska intervjuas i denna kartläggning.

Socialchef Mikael Ingsberg och vård- och omsorgschef Peter Jonsson får ta timeout under tiden.

Tidigare denna vecka fick som SLA berättat individ- och familjeomsorgens chef Jurgita Jonsson lämna sin tjänst med omedelbar verkan till följd av bristande förtroende. Bakgrunden till allt detta är den omtalade ”Greta-affären”.

Anonyma brev

I anonyma handskrivna brev med signaturen ”Greta” fick tre mellanchefer inom socialtjänsten ta emot kritik. I ett fall personlig sådan. På ett personalmöte dök plötsligt ”Greta” upp, omsminkad till åldring av proffssminkör, och det avslöjades att allt var ett skämt från ledningens sida.

Flera tog mycket illa vid sig, men valde att hålla tyst i över ett år. En av anledningarna var enligt uppgift till SLA det faktum att IFO-chefen och vård och omsorgschefen var ett gift par. I höstas fick kommunchef Kristina Lundgren ett anonymt brev och hela historien avslöjades av P4 Skaraborg.

Han är helt klar över svaret:

– Det här har givetvis påverkat Tibro kommuns anseende. Vi hoppas, utifrån det sätt som vi har hanterat ärendet hittills, att vi ska kunna bidra till att förtroendet för både socialtjänsten och Tibro kommun som helhet återställs inom en snar framtid.

– Medarbetarna inom Tibro kommun gör goda arbetsinsatser varje dag och det ska vi stötta, uppmuntra och utveckla.

Under onsdagseftermiddagen arbetsbefriades två höga chefer inom socialförvaltningen (se artikeln ovan) fram till och med den 19 januari, då den oberoende arbetsmiljökartläggningen beräknas bli klar. 17 medarbetare underställda socialförvaltningens tre högsta chefer ska intervjuas i denna kartläggning.

Socialchef Mikael Ingsberg och vård- och omsorgschef Peter Jonsson får ta timeout under tiden.

Tidigare denna vecka fick som SLA berättat individ- och familjeomsorgens chef Jurgita Jonsson lämna sin tjänst med omedelbar verkan till följd av bristande förtroende. Bakgrunden till allt detta är den omtalade ”Greta-affären”.

Anonyma brev

I anonyma handskrivna brev med signaturen ”Greta” fick tre mellanchefer inom socialtjänsten ta emot kritik. I ett fall personlig sådan. På ett personalmöte dök plötsligt ”Greta” upp, omsminkad till åldring av proffssminkör, och det avslöjades att allt var ett skämt från ledningens sida.

Flera tog mycket illa vid sig, men valde att hålla tyst i över ett år. En av anledningarna var enligt uppgift till SLA det faktum att IFO-chefen och vård och omsorgschefen var ett gift par. I höstas fick kommunchef Kristina Lundgren ett anonymt brev och hela historien avslöjades av P4 Skaraborg.