25 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

De ringar in tornfalken

Ringmärkning av fågelungar

De klättrar i höga stegar, får kläderna nedsmutsade med fågelspillning och lägger ner ett stort antal timmar varje vår i ideellt arbete. Skövde fågelklubb har många medlemmar som brinner och värnar om tornfalken. Nu genomförs årets ringmärkning.

För 25 år sedan var tornfalken helt utrotad i Skaraborg. Nu beräknar man att det finns 30 par i bara Skövdetrakten. Under vårkanten återvänder tornfalken från alla världens hörn till Sverige. För att få en bättre förståelse för tornfalkens spridningsområde och ekologi deltar Skövde fågelklubb i ett projekt som går ut på att ringmärka och kartlägga tornfalkens beteende.

– Det är väldigt intressant för nu har vi börjat se att tornfalken sprider sig 360 grader. De flesta av tornfalkarna beger sig till sydväst till Spanien och Frankrike och vissa så långt som till Nordafrika. Men några återfynd har gjorts i Finland och Norge, Säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

I samband med ringmärkning ser man även över könsfördelningen i de olika syskonkullarna.

– Vissa år har vi väldiga överskott av honor eller hanar i kullarna. Just detta tittar vi extra mycket på och försöker förstå vad det beror på, säger Kent-Ove.

Ringmärker många

I över 17 år har medlemmarna på frivillig basis hjälpt till med att bedriva forskningsprojektet. I Skövde och Mariestads kommun har man satt ut över 50 holkar som årligen inventeras, renoveras och vid behov byts ut. Den som har haft det främsta ansvaret för ringmärkningen de senaste åren är Jan Blom och hans fru Evy. Denna vår har de kört över 100 mil för att genomföra arbetet.

– Det är kul att få följa processen från ägg till ungar även om det blir mycket klättrande på stegar säger Evy.

– Det är viktigt att vi gör detta så att vi lär oss mer om fågeln och dess beteende. Det krävs att vi ringmärker många. Av 100 fågelungar som vi ringmärker så överlever ungefär 50 stycken, berättar Jan.

Återkommande besök

Arbetet med ringmärkning inleds i maj månad då man kartlägger och undersöker vart häckningarna äger rum. De sista ringmärkningarna sker sidan i slutet på juni men i år har medlemmarna märkt av en försening av häckningen.

– Vi kommer nog bli klara först någon gång i mitten på juli. Vi tror att den sena häckningen kan bero på det dåliga vädret som varit längre ner i Europa och att det har fördröjt både häckning och flytten, säger Kent-Ove.

Denna kväll skedde ringmärkningen vid Nolgården utanför Väring som har haft återkommande besök av tornfalken under många år. Per Gustafson, som äger gården, gjorde sin första observation av fågeln redan 1969. I år kom tornfalken till gården den 23 februari.

– Den flög in och satte sig på en stolpe inte alls långt ifrån mig, som om den vore halvtam. Det är en underbar fågel som jag har ett mycket bra förhållande till. När den varje år kommer tillbaka efter att ha varit i Afrika och vänt så klappar hjärtat extra mycket, säger Per.

För 25 år sedan var tornfalken helt utrotad i Skaraborg. Nu beräknar man att det finns 30 par i bara Skövdetrakten. Under vårkanten återvänder tornfalken från alla världens hörn till Sverige. För att få en bättre förståelse för tornfalkens spridningsområde och ekologi deltar Skövde fågelklubb i ett projekt som går ut på att ringmärka och kartlägga tornfalkens beteende.

– Det är väldigt intressant för nu har vi börjat se att tornfalken sprider sig 360 grader. De flesta av tornfalkarna beger sig till sydväst till Spanien och Frankrike och vissa så långt som till Nordafrika. Men några återfynd har gjorts i Finland och Norge, Säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

I samband med ringmärkning ser man även över könsfördelningen i de olika syskonkullarna.

– Vissa år har vi väldiga överskott av honor eller hanar i kullarna. Just detta tittar vi extra mycket på och försöker förstå vad det beror på, säger Kent-Ove.

Ringmärker många

I över 17 år har medlemmarna på frivillig basis hjälpt till med att bedriva forskningsprojektet. I Skövde och Mariestads kommun har man satt ut över 50 holkar som årligen inventeras, renoveras och vid behov byts ut. Den som har haft det främsta ansvaret för ringmärkningen de senaste åren är Jan Blom och hans fru Evy. Denna vår har de kört över 100 mil för att genomföra arbetet.

– Det är kul att få följa processen från ägg till ungar även om det blir mycket klättrande på stegar säger Evy.

– Det är viktigt att vi gör detta så att vi lär oss mer om fågeln och dess beteende. Det krävs att vi ringmärker många. Av 100 fågelungar som vi ringmärker så överlever ungefär 50 stycken, berättar Jan.

Återkommande besök

Arbetet med ringmärkning inleds i maj månad då man kartlägger och undersöker vart häckningarna äger rum. De sista ringmärkningarna sker sidan i slutet på juni men i år har medlemmarna märkt av en försening av häckningen.

– Vi kommer nog bli klara först någon gång i mitten på juli. Vi tror att den sena häckningen kan bero på det dåliga vädret som varit längre ner i Europa och att det har fördröjt både häckning och flytten, säger Kent-Ove.

Denna kväll skedde ringmärkningen vid Nolgården utanför Väring som har haft återkommande besök av tornfalken under många år. Per Gustafson, som äger gården, gjorde sin första observation av fågeln redan 1969. I år kom tornfalken till gården den 23 februari.

– Den flög in och satte sig på en stolpe inte alls långt ifrån mig, som om den vore halvtam. Det är en underbar fågel som jag har ett mycket bra förhållande till. När den varje år kommer tillbaka efter att ha varit i Afrika och vänt så klappar hjärtat extra mycket, säger Per.